El primer AMBAR® Center combinarà el coneixement de Grifols de més de 15 anys de recerca sobre aquesta devastadora malaltia amb l’experiència de la fundació mèdica Ace Alzheimer Center Barcelona en el diagnòstic i tractament de pacients amb alzheimer.

Grifols i la fundació mèdica Ace Alzheimer Center Barcelona han impulsat el primer Ambar Center a Barcelona, on aplicaran el procediment Ambar basat en el recanvi plasmàtic periòdic per recollir dades de la pràctica clínica habitual en pacients amb Alzheimer.

El centre estarà localitzat en les instal·lacions de Ace a Barcelona i gestionat pels seus professionals mèdics, entre ells neuròlegs, neuropsicòlegs, especialistes en afèresis i personal d’infermeria amb formació i experiència en AMBAR.

L’han presentat en roda de premsa el director mèdic del Programa Clínic Ambar de Grifols, Antonio Páez, i la neuròloga i cofundadora d’Ace, Mercè Boada, en la qual han avançat que esperen obrir més centres en el futur a Europa, els Estats Units i la Xina en col·laboració amb altres institucions mèdiques, sense un calendari definit encara.

El centre és el resultat de més de 15 anys de recerca en la malaltia d’Alzheimer a través del programa clínic AMBAR®, que inclou un assaig clínic internacional en el qual es va demostrar que el recanvi plasmàtic periòdic amb albúmina alentia de manera segura la deterioració cognitiva i funcional en pacients amb alzheimer lleu i moderat.

“En el centre es recolliran dades de la pràctica mèdica habitual que permetran optimitzar l’aplicació del procediment innovador AMBAR i donar-li major robustesa”, comenta el Dr. Antonio Páez, Director Mèdic del Programa Clínic AMBAR de Grifols. “A Grifols estem molt satisfets que sigui Ace Alzheimer Center Barcelona qui gestioni el nostre primer centre, amb qui col·laborem des de fa anys. Ace disposa d’una àmplia experiència en la cura de pacients amb alzheimer i un bon coneixement de AMBAR”.

Segons la Dra. Mercè Boada, neuròloga i cofundadora d’Ace: “Hem treballat estretament amb Grifols des de l’inici del programa clínic AMBAR i estem entusiasmats de poder fer aquest important pas per a recaptar dades de la pràctica clínica habitual amb AMBAR. Això reforçarà el treball que Ace Alzheimer Center Barcelona porta fent durant més de 25 anys, centrat en la cura i l’atenció integral personalitzada dels pacients i les seves famílies en la lluita contra l’alzheimer”.

Assaig clínic

Entre 2012 i 2018, per provar l’eficàcia del procediment, van realitzar un assaig clínic internacional, multicèntric, aleatoritzat, doble cec, controlat amb placebo i en grups paral·lels en el qual van participar pacients amb Alzheimer en estadi lleu i moderat de 41 hospitals espanyols i nord-americans.

Van participar 496 pacients i es van centrar, sobretot, en les variables de cognició i funció: els resultats mostren que, de mitjana, els pacients tractats amb aquest procediment van tenir prop d’un 60% menys de declivi que aquells que van rebre el placebo.