HP busca fomentar les vocacions científico-tècniques entre els més joves, en un context en què Europa preveu un dèficit de mig milió de professionals per al 2015
Un total de 300 estudiants catalans que cursen entre 3r d’ESO i 2n de Batxillerat o Cicle Formatiu de grau mitjà i que no superin els 18 anys disputaran el proper 7 de març de 2015 la primera edició de les HP CodeWars que se celebrarà a Europa. HP ha elegit el seu Centre Internacional ubicat a Sant Cugat del Vallès per acollir aquesta competició de programació que organitzarà amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, De forma simultània es desenvoluparà en 4 centres d’HP d’Estats Units, un de Taiwan i un altre de l’Índia.
L’HP CodeWars, que va néixer a Houston fa 17 anys, és una activitat educativa que busca promoure les vocacions tecnològiques i el treball en equip entre els estudiants de secundària, mitjançant la resolució de reptes de programació. La competició es desenvolupa anualment de forma simultània en diferents ciutats d’Estats Units i, des de l’any passat, també a Taiwan i Bangalore. El centre d’HP Barcelona s’afegeix a aquesta iniciativa i es converteix en la primera ciutat de tota la regió EMEA (Europa, Àfrica i Orient Mitjà) que acull l’esdeveniment.
Ramon Pastor, director general del Centre Internacional d’HP Barcelona, destaca que l’objectiu de la iniciativa és fomentar l’interès per la ciència, la innovació i la tecnologia, potenciar aquestes disciplines en l’escola i identificar el talent entre els estudiants. Moltes de les professions del futur es troben en el camp científico-tècnic i solament serem competitius si afavorim la creació de talent innovador i qualificat en aquestes matèries. Hem d’apropar la ciència i la tecnologia a les aules, perdre la por i fomentar la curiositat entre els nostres joves.
La directora general de Família i Comunitat Educativa de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Ruiz, afirma que el món actual i el futur requereixen de ciutadans ben formats i competents digitalment. Es tracta d’una iniciativa molt vinculada a l’àmbit que des del Departament d’Ensenyament estem potenciant: el coneixement i l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. També ha recordat que Ensenyament ha desenvolupat un “Pla TAC” amb diferents àmbits de treball: serveis i recursos educatius digitals, competència digital docent i competència digital de l’alumne.
Dèficit de professionals amb perfil tècnic
Segons dades recents de la Comissió Europea, Europa pateix un dèficit de 500.000 professionals de les àrees denominades CTM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques), 41.800 dels quals pertanyen a Espanya. Aquesta xifra arribarà als 700.000 llocs de treball vacants en el 2015.
La majoria dels països occidentals estan experimentant un descens continuat d’alumnes en les carreres científiques i tecnològiques mentre que la demanda de personal amb aquests perfils incrementa ràpidament. A les aules d’enginyeria i arquitectura, el nombre de matriculats ha disminuït quasi un 25% en els darrers 10 anys, un 15% si tenim en compte l’evolució del conjunt de carreres CTM.
Promoció del talent i de les vocacions tècniques
HP manté un ferm compromís amb l’educació i és impulsora i col·laboradora de diverses iniciatives que potencien el talent i les vocacions científico-tècniques entre els joves. A projectes internacionals com les HP CodeWars, s’afegeixen d’altres a nivell nacional, com el programa de formació dual Inno+Talent25, que es va llançar el 2010 des del Centre Internacional HP Barcelona. Aquesta proposta té com a objectiu la identificació de talent entre joves recent graduats en carreres científiques i la creació de llocs de treball d’alt valor afegit.
Al mateix temps, l’octubre de 2014 l’empresa va presentar la iniciativa Start Tech, junt amb altres cinc gran multinacionals del sector tecnològic, la missió de la qual és unir esforços per augmentar l’interès dels joves en els estudis relacionats amb la ciència, la tecnologia, les matemàtiques i l’enginyeria.
En paral·lel, HP Barcelona també acull esdeveniments com el Teens ot Work Day, que consisteix en una experiència per a adolescents en les instal·lacions de l’empresa, a on descobreixen com treballen un investigador o un enginyer en el seu dia a dia i com afronten els reptes que han de resoldre en equip.
El Centre Internacional d’HP Barcelona
Des del 1985, any en què el centre va començar a operar al país, HP Barcelona s’ha posicionat com un referent de creativitat, capacitat inventiva, internacionalitat i vocació de futur i ha projectat la imatge de Catalunya i Espanya a la resta del món. Actualment és un model de transformació industrial i una escola de talent de primer nivell. Al centre internacional hi treballen més de 2.000 professionals de 61 nacionalitats diferents que cada dia desenvolupen noves tecnologies d’impressió digital, atenent clients de tot el món i aporten solucions de futur a empreses i organitzacions de totes les dimensions i sectors d’activitat.