Aquest any, i per primera vegada en la història d’HP, el concurs de programació HP CodeWars se celebrarà de manera virtual i simultània en els tres principals centres que HP té a Espanya: Barcelona, Madrid i Lleó. El programa té com a objectiu continuar fomentant les disciplines STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) entre els joves, adaptant-se a la situació actual de manera que la competició serà 100% virtual garantint la seguretat de tots els participants.

L’edició d’enguany tindrà lloc el dissabte 6 de març –sota el nom de “HP CodeWars Spain Virtual Edition”–, i es realitzarà a través d’una plataforma virtual proposada i gestionada pels empleats voluntaris dels equips d’enginyeria d’HP.

Durant tres hores, els participants –estudiants d’ESO, Batxillerat o Cicles Formatius, d’entre 14 a 18 anys–, competiran per a demostrar els seus coneixements en llenguatges de programació com Java, Python 2, 3, C o C++ resolent al voltant de 30 problemes matemàtics. Els equips estaran formats per tres estudiants, acompanyats per un professor, i cada escola podrà preinscriure a un màxim de tres equips. Amb la finalitat d’aconseguir impulsar l’interès per l’enginyeria entre les nenes, els equips amb presència femenina tornaran a tenir una vegada més prioritat en la inscripció. El període d’inscripció va començar el 20 de gener i durarà 3 setmanes, fins al 7 de febrer.

A diferència de les edicions anteriors, i al no poder celebrar-se el concurs de programació en les instal·lacions d’HP com es feia fins ara, i si les condicions de la pandèmia ho permeten, es recomanarà a les escoles que habilitin un espai en les seves instal·lacions perquè els equips d’estudiants puguin estar junts el dia de la competició. En cas que això no sigui possible, els participants podran connectar-se a la competició des de les seves pròpies cases. En finalitzar la competició, hi haurà premis per als tres equips guanyadors, així com per al millor equip format per integrants menors de 16 anys i el millor equip mixt.

“Aquest programa posa en valor el compromís d’HP amb el talent i amb l’impuls de les carreres STEM entre els més joves. No volíem deixar passar aquest any per a celebrar una nova edició d’aquesta competició, ja que com hem vist durant els últims mesos, el talent és un dels actius que ens ajudaran a moure el món i donar solucions eficaces en els moments més crítics. Si alguna cosa ens ha ensenyat el 2020 és la rapidesa amb la qual el món pot canviar la nostra realitat i necessitem més que mai que el nostre talent del futur estigui el millor preparat possible”, declara Ramon Pastor, Director General del Campus d’HP a Sant Cugat i Director General Mundial del Negoci de 3D d’HP.

Els estudis STEM: l’assignatura pendent dels joves

HP CodeWars és una de les moltes activitats que HP organitza per a fomentar les vocacions científic-tecnològiques entre els joves, amb especial atenció en les nenes. Al llarg dels anys, en aquesta competició han participat més de 1.300 estudiants. Segons afirma el Fòrum Econòmic Mundial en el seu estudi Global Gender Gap Report (2020), les feines relacionades amb la ciència i la tecnologia creixeran cada vegada més. No obstant això, existeix una escassa representació de la dona en aquestes feines, la qual cosa desemboca en un obstacle per a tancar la bretxa de gènere econòmica existent a nivell mundial. Segons aquest informe, es dictamina que el temps que es trigarà a tancar la bretxa de gènere és de gairebé 100 anys.

Font: HP