La recessió gingival és un problema dental comú que afecta moltes persones, i comprendre’n les causes i els mètodes preventius és essencial per mantenir una salut bucal òptima. Des de la mala higiene oral fins a factors genètics, diversos elements contribueixen a la recessió gingival, però hi ha estratègies efectives per prevenir-la.

Què és la Recessió Gingival?

La recessió gingival es produeix quan les genives retrocedeixen, exposant les arrels de les dents. Aquest fenomen pot ser a causa d’un raspallat dental agressiu, genètica, bruxisme o malalties periodontals. Els símptomes inclouen sensibilitat dental i, en casos més avançats, la pèrdua de teixit gingival.

Segons el Consell de Dentistes, el 72% dels adults grans presenta algun grau de recessió gingival. Entendre què és aquesta patologia i com prevenir-la és essencial per mantenir una salut bucal òptima al llarg dels anys.

Mètodes de prevenció per la recessió gingival

  • Cura dental rigorosa: Un raspallat dental suau i eficaç és crucial per prevenir la recessió gingival. Utilitzar un raspall de fils suaus i una tècnica adequada ajudarà a mantenir les genives saludables.
  • Fil dental regular: L’ús diari de fil dental és essencial per eliminar la placa i els residus d’aliments entre les dents, evitant així l’acumulació de bacteris que podrien contribuir a la recessió gingival.
  • Controlar el bruxisme:El bruxisme, l’hàbit d’estrènyer o grinyolar les dents, pot causar mal a les genives i contribuir a la recessió. L’ús de protectors bucals durant la nit pot ajudar a prevenir aquest problema.
  • Visites regulars al dentista: Les revisions dentals periòdiques són fonamentals per identificar i abordar qualsevol problema de salut bucal, inclosa la recessió gingival, a les seves etapes inicials.
  • Evitar el tabac: Fumar augmenta el risc de malalties periodontals, inclosa la recessió gingival. Deixar de fumar no només millora la salut general, sinó també la salut bucal.
  • Dieta equilibrada: Una dieta rica en nutrients, especialment vitamina C, pot enfortir les genives i prevenir la recessió gingival.

Tal com explica l’equip dental del Centre Dental Francesc Macià, associat a Sant Cugat Empresarial, la recessió gingival és un problema dental comú però prevenible. Adoptar pràctiques d’higiene bucal adequades, controlar hàbits perjudicials i fer visites regulars al dentista són passos claus per mantenir unes genives saludables i prevenir la recessió gingival.

És molt important fer revisions periòdiques al dentista per marcar la diferència en la salut a llarg termini de les genives i les dents.

El Centre Dental Francesc Macià analitza el problema de la recessió gingival i els mètodes per prevenir-los