3El Centre de Reempresa de Catalunya, iniciativa que actua com un mercat de compravenda de petits negocis, ha aconseguit salvar des de la seva posada en marxa, el 2011, un total de 413 empreses que tenien previst cessar la seva activitat, la qual cosa al seu torn ha ajudat a mantenir prop de 1.500 llocs de treball.

Impulsat per la patronal vallesana Cecot, Reempresa és un programa pioner a Espanya que actua com a “punt de trobada” de petits empresaris que tenen pensat tancar o traspassar el seu negoci amb emprenedors que volen invertir en un.

El president de Cecot i d’aquest projecte, Antoni Abad, ha fet balanç de l’activitat de Reempresa en un acte que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat i que ha comptat amb la presència del president català, Artur Mas, i dels consellers d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i Economia i Finances, Andreu Mas-Colell.

Abad ha explicat que l’equip de Reempresa ha ajudat a mantenir més d’un centenar d’empreses de mitjana cada any des de 2011, amb una inversió induïda global de 20,5 milions d’euros.

El servei, a més, està creixent a “gran velocitat” any rere any, fins al punt que només en el primer trimestre d’aquest 2015 s’ha donat continuïtat a una mitjana de quatre empreses catalanes per setmana.

“Hem estat capaços de crear un mercat estructurat de la compravenda de negocis petits a Catalunya”, ha exposat Abad, que ha destacat que el 89% de les vendes s’han fet a tercers.

De la seva banda, un 7,25% de les “reempreses” d’èxit han estat adquirides pels treballadors, un 3,44% per un familiar i només en el 0,38% dels casos han estat comprades per socis.

Abad ha remarcat que l’objectiu de Reempresa és “segellar una operació empresarial per dia natural” i ha avançat que CaixaBank s’ha unit a la iniciativa com “entitat financera de referència”.

“Cuidar empreses és cuidar persones”

De la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que Reempresa no va néixer com “un programa per a temps de crisi”, sinó amb vocació de permanència, i ha defensat que ajudant al manteniment d’un negoci es “salvaguarda un patrimoni fonamental de qualsevol país”.

“Cuidar empreses és cuidar persones”, ha remarcat Mas, que ha recordat que en l’últim trimestre del 2014 el saldo net de creació d’empreses a Catalunya va ser de 4.036, un volum que no es veia des de l’inici de la crisi, fa set anys.

A Catalunya, Reempresa treballa frec a frec amb l’Ajuntament de Barcelona, les Diputacions de Girona, Tarragona i Barcelona i més de seixanta ajuntaments i entitats locals d’aquestes províncies, a la vegada que ha arribat a acords amb les associacions empresarials representatives de cada territori.

Font: Via Empresa