El passat 10 de març el TC va tombar part de la llei catalana d’habitatge (Llei 11/2020) que regula el preu dels lloguers, al considerar que la normativa suposa una invasió de la comunitat autònoma en les competències de l’Estat.

La llei obligava a rebaixar i congelar els preus dels nous contractes de lloguer a les àrees amb mercat d’habitatge de forta demanda, que englobava a 60 municipis catalans de més de 20.000 habitants, entre els quals es trobava Sant Cugat del
Vallès.

La resolució del TC declara inconstitucionals i nuls onze dels articles de la llei catalana d’habitatge, en considerar que suposen una invasió de la comunitat autònoma a les competències de l’estat. La sentencia del Constitucional no afecta els contractes signats abans d’aquesta resolució, que es mantindran en els mateixos termes, i només serà efectiva per als contractes que es formalitzin a partir d’ara.

La immobiliària santcugatenca associada Feliu Franquesa, ja va alertar en el seu moment a través d’un comunicat, que la normativa aprovada l’any 2020 pel Parlament de Catalunya, era contraproduent i que paralitzaria el mercat. De fet, un any després de l’entrada en vigor de la llei, l’oferta d’habitatges en arrendament va disminuir un 42% a la ciutat de Barcelona, segons dades del portal immobiliari Idealista. A més, durant aquest mateix període en que es va implantar el control de preus, Barcelona va registrar una reducció en les seves rendes del 8,2%, una xifra interior a la de la ciutat de Madrid, on els preus van disminuir un 9,3%, sense cap llei que reguli el preu del lloguer.

Feliu Franquesa lamenta una vegada més la inseguretat jurídica que pateix el mercat de l’habitatge a Catalunya. ‘Reclamem al Govern de la Generalitat mesures efectives que creïn seguretat, estabilitat, i que permetin recuperar la confiança en el lloguer, i no mesures coercitives que demostren un evident desconeixement del mercat de lloguer’, assenyala Maria Andreu, sòcia directora de l’agència santcugatenca, que reitera la necessitat ‘d’apostar per mesures que generin seguretat jurídica i que incentivin el desenvolupament d’un parc públic d’habitatge de lloguer’, així com ‘la necessitat de buscar un equilibri just entre la protecció de l’inquilí i els interessos dels propietaris’.

La immobiliària, fundada l’any 2002, ofereix totes les gestions que tenen a veure amb serveis immobiliaris i jurídics, a més d’altres serveis complementaris, com l’assessorament en herències i testaments, la gestió de les plusvàlues i altres operacions bancàries associades a les gestions immobiliàries.