La sensibilitat dental a l’estiu pot ser causada per una combinació de factors relacionats amb les activitats i els hàbits típics d’aquesta època de l’any, així com les condicions específiques relacionades amb la salut bucodental.

L’equip del Centre Dental Francesc Macià, associat a Sant Cugat Empresarial, és conscient d’aquesta situació i ha realitzat una anàlisi sobre els motius de la sensibilitat i els consells sobre com evitar-la:

Motius de la sensibilitat dental a l’estiu

 • Consum d’aliments i begudes fredes: Durant l’estiu, és comú consumir aliments i begudes fredes com ara gelats, batuts, begudes amb gel, entre d’altres. El contacte perllongat de substàncies fredes amb les dents pot irritar les terminacions nervioses i causar
 • Exposició al sol: L’exposició excessiva al sol pot augmentar la sensibilitat dental en algunes persones. Els canvis bruscos de temperatura, com ara sortir d’un ambient fresc al sol calent, poden afectar les
 • Higiene bucal deficient: Durant les vacances o els viatges d’estiu, algunes persones poden descuidar la rutina d’higiene bucal, cosa que pot augmentar el risc de sensibilitat
 • Desgast de l’esmalt dental: El consum freqüent de begudes àcides i aliments ensucrats típics de l’estiu (refrescs, sucs, fruites cítriques, ) pot erosionar l’esmalt dental, exposant-ne la dentina sensible.
 • Bruxisme: L’estrès i les activitats de lleure durant les vacances poden portar al bruxisme (apretar i grinyolar les dents), cosa que pot desgastar l’esmalt i provocar.

Consells per evitar la sensibilitat dental a l’estiu

 • Limitar el consum d’aliments i begudes fredes: Reduir la freqüència amb què consumeixes aliments i begudes fredes, i tractar de no mastegar gel, ja que això pot fer malbé l’esmalt.
 • Utilitzar protector solar llavis: L’exposició al sol durant molt de temps considera l’ús d’un protector solar pels llavis perquè formi una barrera
 • Mantenir una bona higiene bucal: Raspallar les dents almenys dues vegades al dia, utilitzar fil dental i esbandida bucal sense alcohol per mantenir les dents i genives saludables.
 • Beure amb palleta: Si consumeixes begudes fredes, fes servir una palleta per evitar el contacte directe amb les
 • Evitar aliments àcids i ensucrats: Limita el consum d’aliments i begudes amb alt contingut d’àcid i sucre per protegir l’esmalt
 • Utilitza protector bucal per a bruxisme: Si pateixes de bruxisme, consulta el dentista perquè ajusti el protector bucal personalitzat per utilitzar durant la nit.
 • Programar una revisió dental: Abans de les vacances d’estiu, programa una revisió amb el teu dentista per assegurar-se que les dents estiguin en bon estat i rebre recomanacions addicionals per protegir-les durant aquesta temporada.

Cal recordar que la sensibilitat dental pot ser un símptoma de problemes dentals subjacents, com ara les càries o malalties de les genives. La direcció de la Clínica Dental Francesc Macià explica que “un cop acabades les vacances d’estiu, si la sensibilitat persisteix o és molt intensa, és important que us acudiu a la nostra clínica per rebre un diagnòstic i un tractament adequat”.