Una de les grans preguntes que es fan moltes persones abans d’anar al dentista és saber si mastegar xiclet pot resultar beneficiós o perjudicial per a la salut oral. La resposta és que és clarament beneficiós mentre sigui un xiclet sense sucre.

L’acció de mastegar xiclet implica un augment de la producció de saliva, creant propietats antivirals i antibacterianes. Aquest augment de saliva aconsegueix neutralitzar l’àcid de la placa, que es forma a la cavitat oral, i evita la desmineralització dental.

D’aquesta manera, segregar més quantitats de saliva pot suposar una garantia de protecció per a la salut oral, prevenint l’aparició de malalties infeccioses com la càries o la malaltia periodontal.

Tal com s’explica a l’article de Xiclets i salut de la revista Consells del teu dentista, “mastegar xiclet sense sucre pot alleujar a minimitzar els possibles danys dentals i de les genives causats per la disminució de saliva. També ajuda a combatre l’halitosi i reforça la musculatura mandibular”.

Quant de temps cal mastegar xiclets?

El temps recomanat per mastegar xiclet és no més de 15 minuts seguits ni més de 30 minuts al dia, ja que mastegar durant llargs períodes de temps no és bo per als músculs i articulacions que treballen quan es mossega. Quan es mastega en excés, poden causar dolor muscular, de cap, d’oïda i de queixal.

Xiclets amb Xilitol

El xilitol és un tipus d’alcohol de sucre natural que s’extreu del bedoll i que no és fermentable pels bacteris orals, és per això que posseeix qualitats anticàries.
Els xiclets amb aquest tipus d’alcohol ajuden a inhibir el creixement de bacteris, promou la remineralització de la dent i redueix el risc de càries i la formació de carrall.

Possibles Riscos

Tot i que hi ha molts beneficis quant a la masticació de xiclet sense sucre per a la salut oral, cal tenir en compte certs riscos el consum excessiu d’aquesta pràctica:

● No cal optar per mastegar xiclets amb sucre.
● Quan es consumeixen en excés els xiclets poden produir gastritis, còlics, gasos intestinals.
● Evitar mastegar xiclet per a persones amb aparells d’ortodòncia.
● Evitar mastegar xiclet després de la realització de determinats tractaments dentals.
● No superar els 60 grams de xilitol en adults.
● No és recomanable donar xiclet als nens menors de 5 anys.

Centre Dental Francesc Macià, associat a Sant Cugat Empresarial, es preocupa de tots els seus pacients amb els millors tractaments i recomanacions del mercat per aconseguir la millor salut bucodental per lluir un somriure impressionant.