Sant Cugat és el primer municipi on s’ha testejat el funcionament d’aquesta tecnologia, que consisteix en un dispositiu no invasiu a la xarxa que és capaç de mesurar cabals molt petits (des de 0,02 l/min), fet que permet detectar fuites fins i tot d’una aixeta mal tancada.

Les tecnologies actuals per a la detecció de fuites són normalment processos complexos que requereixen actuar sobre la xarxa o bé interrompre el servei per detectar on s’ha produït la fuita. Amb aquesta prova pilot, SOREA busca implantar innovacions que permetin operar d’una manera més àgil, sostenible i, si és possible, sense afectacions en el servei i així evitar molèsties a la ciutadania.

La tecnologia que s’està testejant està formada per sensors especials que es col·loquen en el cos de les canonades o vàlvules i un transmissor de dades (el conjunt de la instal·lació mesura menys que un telèfon mòbil), que envia la informació a un servidor on un programa d’Intel·ligència Artificial detecta anomalies en el cabal. Sorea ha realitzat diversos assajos per tal de poder-se aplicar en canonades de diferents diàmetres, materials, cabals i pressions.

Aquests dispositius són especialment útils per fuites que es troben habitualment en els trams d’escomesa entre la canonada principal i el comptador de l’usuarii que són imperceptibles, però representen pèrdues que, tot i que no es poden mesurar, es produeixen i lògicament cal eliminar. També serveix per a la detecció de fraus als hidrants i xarxes contra-incendi.

El principal avantatge d’aquest dispositiu és la seva alta capacitat de detectar fuites d’aiguaa la xarxa sense interrompre el subministrament, però també l’estalvi de costos en la detecció de fraus i pèrdues d’aigua que permet no malbaratar un recurs natural escàs com l’aigua.

Font: Sorea