Les vacances d’estiu són un període de l’any en el qual moltes persones tendeixen a descuidar la rutina habitual de la seva salut bucodental, provocant l’aparició de càries o malalties periodontals.

Gelats, menjars amb amics i familiars fora de casa, dies de piscina i platja, l’estiu està per gaudir-lo i esprémer-lo al màxim, però no per això s’ha de descuidar la salut bucodental. Amb una mica de planificació prèvia i una mica de cura, no hi ha cap raó per la qual no es pugui mantenir unes pràctiques bucodentals saludables sense obstaculitzar les vacances d’estiu.

Encara que hi hagi canvis importants de rutina, és fonamental no abaixar la guàrdia, per continuar mantenint la dentadura i genives en òptimes condicions. L’equip del Centre Dental Francesc Macià, associat a Sant Cugat Empresarial, ha analitzat la situació i proposa els següents consells per mantenir la teva boca sana i cuidada, fins i tot aquells dies en què la rutina sembla que es trenca del tot:

 • Demanar una cita per fer una revisió prèvia a les vacances: d’aquesta manera es poden demanar recomanacions a la dentista per cuidar la salut bucodental, en funció de les necessitats de cada pacient.
 • Preparar un Kit de neteja dental de viatge que inclogui un raspall còmode, un pot de pasta de dents, fil dental i col·lutori.
 • Si portes alineadors, aparells dentals o fèrules de descàrrega no oblidis posar-los a la maleta. Tampoc, oblidis portar el teu scanbox per poder seguir el teu tractament, tot i estar de vacances.
 • Moderar el consum de tabac i alcohol: poden provocar taques a les dents i afavoreix l’aparició d’halitosi, entre d’altres problemes.
 • Aparició de la hipersensibilitat dental: amb l’augment del consum de begudes i aliments freds, acompanyat d’un mal raspallat, provoca la desmineralització i es desgasten les dents, exposant la dentina, és a dir, al teixit de la dent que en condicions normals està cobert per l’esmalt.
 • Extremar les cures si portes ortodòncia o altres aparells: Si es pacient porta brackets, cal mantenir la neteja extrema de les dents, per evitar que quedin taques en acabar el tractament. A més, s’ha de vigilar, evitant mastegar aliments durs que puguin arrencar-los i, com sempre, evitar el xiclet i els caramels tous. Tampoc cal oblidar fer servir les contencions o la fèrula de descàrrega, d’acord amb les
  instruccions del teu dentista.
 • No excedir-se amb les begudes ensucrades ni aliments amb alt contingut en sucre: És una època de granissats i gelats, has d’establir un límit i, per descomptat, després d’ingerir-los, neteja’t les dents. Les begudes ensucrades fan que l’esmalt s’enfosqueixi i fan que la càries aparegui de manera més ràpida, igual que els gelats.
 • Protegeix els llavis: oblidar protegir els llavis. Per norma general, tothom s’oblida de la seva protecció i, tot i això, és la part del cos més susceptible a les cremades solars. Cremes i protectors de cacau evitaran que portis els llavis secs o esquerdats.
 • Els gels, fora de la boca: són moltes les persones que acostumen a mastegar els gels quan s’acaben les begudes. Aquest costum és perillós perquè al mastegar-los pot causar fissures, especialment, si portes empastaments o corones.

La direcció de la Clínica Dental Francesc Macià explica que “és molt important establir una rutina de manteniment de la nostra salut bucodental per no provocar l’aparició de càries o sarro durant l’estiu”. A més, afegeix que “als nostres pacients sempre els recomanem que demanin una cita prèvia a la tornada de les vacances per fer poder analitzar l’estat de la seva salut bucodental”.