L’objectiu de l’informe és demostrar els casos d’èxit, quantificar el seu valor i facilitar propostes perquè la telemedicina sigui una realitat. En una primera fase, s’analitzarà un cas d’èxit relacionat amb la crisi sanitària actual causada per la COVID-19.

Barcelona Health Hub (BHH), la primera associació tecnològica global en l’àmbit de la salut digital, i Esade Creapolis, el parc de la innovació empresarial d’Esade, han posat en marxa una anàlisi sobre la consulta mèdica virtual i els seus beneficis per al sistema sanitari. El projecte, que compta amb Community of Insurance com a partner, estarà liderat per l’Institute for Healthcare Management d’Esade.

Es tracta d’un projecte integral que inclourà una anàlisi acadèmica, científica, legal i social de les barreres actuals i que proposarà casos d’èxit internacionals i solucions perquè la consulta mèdica virtual pugui arribar a tenir la mateixa validesa legal que una consulta mèdica presencial en el sistema sanitari espanyol.

Luis Badrinas, CEO de Barcelona Health Hub i Community of Insurance, ha afirmat que “la crisi sanitària que vivim ha accelerat la necessitat de potenciar la consulta mèdica virtual i estem convençuts que, mitjançant la regulació de la telemedicina, es millorarà considerablement l’accés als sistemes de sanitat, ara i en el futur”.

Per la seva banda, Oriol Alcoba, director general de Esade Creapolis, ha afegit que “aquesta aliança sorgeix amb una vocació de servei a llarg termini per a dotar, tant al sistema sanitari com a l’opinió pública, de les eines necessàries per a l’anàlisi d’experiències que ja han funcionat en altres països i possibles solucions per a superar les barreres que han impedit el desenvolupament de la telemedicina al nostre país”.

L’estudi també analitzarà el valor i retorn econòmic d’una eventual implantació de la consulta mèdica virtual. “Volem dotar els sistemes sanitaris de el coneixement i les eines necessàries, no només per millorar l’atenció metge-pacient sinó també per millorar la seva eficiència i eficàcia”, ha explicat Manel Peiró, director de l’Institute for Healthcare Management d’Esade.

La influència de la COVID-19 en la transformació digital de el sector

La primera fase de l’estudi analitzarà un cas d’èxit relacionat amb la crisi sanitària actual causada per la COVID-19. Si bé la situació actual ha evidenciat la bretxa actual entre les possibilitats de la telemedicina i la realitat del sistema actual, aquest estudi té la vocació d’anar més enllà. “Les circumstàncies actuals fan més evident que la telemedicina és una eina clau per a fer més accessible i escalable el nostre sistema sanitari. La crisi actual accelerarà la transformació de la sanitat del presencial al virtual. En futures crisis sanitàries, la telemedicina serà la primera línia de contenció”, ha destacat Cristian Pascual, president de Barcelona Health Hub. “L’adopció de la telemedicina tindrà un gran impacte en la societat i millorarà l’accés a la sanitat, fent el sistema més escalable i sostenible” ha conclòs Pascual.

Font: Esade Creapolis