Les festivitats nadalenques porten amb elles moments d’alegria, reunions familiars i, per descomptat, una varietat temptadora de dolços i postres. Mentre gaudim d’aquestes delícies, és fonamental recordar la importància de la salut dental, ja que, l’excés de sucre pot tenir efectes nocius en les nostres dents.

És molt important conèixer els riscos del sucre, així com els consells efectius per mantenir els nostres somriures radiants durant la temporada nadalenca.

Riscos del sucre per a les dents

El sucre, omnipresent en molts aliments nadalencs, pot convertir-se en el dolent silenciós de la nostra salut dental. Quan consumim sucres, les bactèries presents a la nostra boca se’n nodreixen, produint àcids que corroeixen l’esmalt dental. Aquest procés, conegut com a desmineralització, pot conduir a la formació de càries, sensibilitat dental i, en casos extrems, malalties de les genives.

El consum excessiu de sucre, comú en les festivitats com la de Nadal, allarga l’exposició de les dents a aquests àcids, augmentant el risc de problemes dentals. La moderació en la ingesta de sucres, combinada amb una higiene bucal adequada, esdevé un escut crucial per preservar la salut dental i mantenir els  somriures radiants.

Prevenir els problemes dentals a Nadal

  • Moderació en el consum de sucre: La moderació és clau. No és necessari renunciar completament als dolços nadalencs, però és crucial limitar-ne el consum. Gaudir de petites porcions al llarg del dia en lloc de consumir grans quantitats d’una vegada pot ajudar a reduir l’exposició de les dents al sucre.
  • Higiene bucal rigorosa: Durant la temporada nadalenca, mantenir una rutina d’higiene bucal rigorosa és més important que mai. Rentar-se les dents després de cada àpat i fer servir el fil dental regularmen, ajuda a eliminar els residus d’aliments i prevenir l’acumulació de placa, reduint així el risc de càries.
  • Elecció de dolços intel·ligent: Alguns dolços són menys perjudicials per a les dents que altres. Optar per opcions sense sucres afegits o que es dissolguin fàcilment a la boca pot minimitzar el temps d’exposició al sucre, reduint així el risc de dany dental.
  • Glopejos bucals: Incorporar un glopeig bucal sense alcohol a la rutina diària ajuda a combatre les bactèries i reforçar les dents. Buscar opcions amb fluor pot ser beneficiós per prevenir la desmineralització de l’esmalt dental.

L’equip del Centre Dental Francesc Macià, associat a Sant Cugat Empresarial, recorda que tenir cura de la salut dental és una tasca diària i necessària per mantenir una dentadura sana, forta i saludable. “Seguint unes estratègies simples però efectives, podem gaudir de les delícies de la temporada sense comprometre la salut de les nostres dents“, afegeixen les especialistes del Centre Dental.

La moderació en el consum de sucre, una rigorosa higiene bucal, l’elecció intel·ligent de dolços i l’ús de riguts de boca poden marcar la diferència en la salut dental durant aquestes festivitats.

Mantenir les nostres somriures radiants et permet gaudir plenament de la temporada nadalenca sense preocupacions sobre possibles problemes dentals en el futur.