L’assaig clínic que avaluarà la seguretat i eficàcia del medicament plasmàtic tindrà com a investigadors principals als doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, i està previst que comenci a principis de 2021.

Grifols iniciarà un nou assaig clínic a Espanya per avaluar la seguretat i eficàcia d’un nou medicament, que té com a base la immunoglobulina Gamunex-C i conté anticossos policlonals anti-SARS-CoV-2 obtinguts de donants de plasma que han superat la malaltia.

El medicament proporcionaria una protecció d’efecte immediat postexposició al virus que seria especialment útil com a complement de la vacuna en la fase primerenca després de la vacunació, va informar aquest dilluns la companyia d’hemoderivats.

La prova, l’inici de la qual es preveu per a febrer i s’esperen resultats a la primavera, està liderada pels investigadors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona).

En l’assaig participaran al voltant de 800 individus asimptomàtics i positius de SARS-CoV-2 en test diagnòstic, als qui se’ls administrarà per via subcutània la immunoglobulina de Grifols rica en anticossos enfront del virus.

El director mèdic de Grifols, el doctor Antonio Páez, ha destacat que “la seva facilitat de conservació en nevera i l’administració subcutània” afavoririen la distribució i utilització d’aquesta potencial teràpia, que podria administrar-se en qualsevol consultori mèdic evitant la visita a un centre hospitalari.

A l’octubre de 2020, Grifols va iniciar juntament amb altres companyies i diverses agències de salut estatunidenques l’assaig clínic Itac per a testar l’eficàcia i seguretat de la immunoglobulina hiperinmune anti-SARS-CoV-2 en pacients hospitalitzats i greus, els resultats dels quals es coneixeran durant la primera meitat de 2021.