El centre d’assessorament i diagnòstic genètic i clínic ADN Institut, fa accessible a totes les persones la informació genètica personal de salut preventiva. Després de dos anys de treball, el departament d’I+D de l’empresa associada a Sant Cugat Empresarial ha desenvolupat tests que permeten obtenir informació genètica a partir d’un kit fàcil d’usar que es rep a casa. A partir d’aquesta mostra s’obtenen dades que permeten identificar el risc d’aquella persona a desenvolupar malalties, trastorns nutricionals o a envellir prematurament. Sota el nom d’AboutMe, el laboratori santcugatenc ha creat 6 tests genètics i se n’espera el llançament de dos més a finals d’any. Aquests tests es centren en les àrees de la nutrigenètica, la prevenció del càncer hereditari, la farmacogenètica, els orígens ancestrals i l’envelliment. A més d’un estudi concret i personalitzat que analitza tot l’exoma humà.

L’objectiu d’aquests estudis és prendre accions personalitzades per tal de prevenir l’aparició de totes aquelles patologies o riscos pels quals aquella persona mostra una predisposició important. Per exemple, 1 de cada 200 individus és portador d’una variant que predisposa a tenir càncer hereditari. És important per aquestes persones conèixer aquest risc precoçment per tal de fer-li un seguiment mèdic diferent al de la resta de la població. També és important defenir si la nostra genètica ens determina a patir una intol·lerància, l’aparició d’una migranya o pedres al ronyó, per així poder modificar la dieta per tal de minimitzar o eliminar tots aquests riscos.

Aquest tipus de tests són ja molt populars en d’altres països com Estats Units on el mercat d’aquests productes va assolir un volum de negoci de 4.000 milions de dòlars l’any 2020 i pel qual s’estima una taxa de creixement del 13% fins el 2027. L’empresa catalana, formada actualment per 8 treballadors, estima vendre 200 tests mensuals a finals del 2023 i duplicar aquesta xifra durant el 2024.

ADN Institut ha atès, des de la seva creació el 2019, a més de 16.000 pacients al seu centre sanitari situat a Sant Cugat del Vallès. Ara, l’empresa catalana té el repte de fer més accessible les anàlisis genètiques i mèdiques i per això aposta per kits que permeten la recolecció de la mostra per part del propi pacient al seu domicili.

Rigor, qualitat i tecnologia

Pel laboratori ha estat de vital importància que la nova marca AboutMe, de tests i proves genètiques, seguís els mateixos estàndards de qualitat que ha portat fins ara a ADN Institut a ser reconegut com a centre sanitari focalitzat en la salut accessible i personalitzada. Portar la genètica i la salut preventiva a casa en cap cas ha de voler dir frivolitzar amb dades mèdiques. ADN Institut selecciona i revisa al seu propi laboratori, que compta amb certificació ISO 9001, les variants amb evidències científiques sòlides segons la bibliografia científica i les guies mèdiques. A més, utilitza la plataforma més completa del mercat dissenyada per cobrir totes aquelles variants genètiques importants per a la salut de les persones, que permet conèixer més de 850.000 marcadors genètics de l’ADN amb una qualitat superior al 99%. A més totes les dades que ofereixen els estudis d’AboutMe, són validades amb la fi que siguin accionables i que el seu coneixement signifiqui un benefici clar per la persona que es realitza la prova.

6 tests AboutMe, accessibles a aboutme.adninstitut.com

  • El test nutrigenètic d’AboutMe, és una prova que ajuda a determinar com els nutrients i els aliments afecten una persona en particular segons la seva genètica. El test mesura els marcadors genètics i els patrons metabòlics per determinar quins aliments i nutrients són els més beneficiosos per a l’individu. Aquesta informació permet als metges i nutricionistes recomanar un pla d’alimentació personalitzat per ajudar la persona a assolir fites específiques de salut, benestar i rendiment esportiu. Servei opcional que ADN Institut ofereix també amb el test, amb l’objectiu de traçar el millor pla d’acció. Aquest test d’AboutMe també identifica factors genètics que influeixen en l’absorció i el metabolisme dels nutrients, cosa que pot ajudar a prevenir malalties cròniques, dèficits nutricionals, definir la causa d’un excés de pes i millorar la qualitat de vida. Totes les propostes de Bellaterra per millorar el Conveni han estat desestimades per l’Ajuntament sense fer mai cap proposta alternativa.

test ADN

  • El test farmacogenètic d’AboutMe és una prova genètica que pot ajudar al metge a decidir la millor medicació per a una persona. El test està dissenyat per identificar si el cos d’una persona metabolitza els medicaments d’una manera diferent del que s’espera. Això significa que s’obté una informació valuosa pel metge que pot veure si determinats medicaments són més o menys eficaços pel pacient i així identificar la millor opció de tractament. A més, el test farmacogenètic pot ajudar a localitzar possibles efectes secundaris severs i perjudicials dels medicaments.

test ADN

  • El test d’ancestres d’AboutMe, és un dels més coneguts per la seva popularitat als EUA. Es tracta d’un test que traça les migracions del llinatge patern i matern al llarg de la història, desxifra els origens poblacionals del genoma o si aquest conté percentatge d’ADN neandertal, entre altres curiositats.

test adn

  • El test d’edat biològica d’AboutMe. Amb aquesta prova l’usuari pot conèixer la longitud mitjana dels telòmers dels seus cromosomes. Els telòmers són seqüències repetitives d’ADN situades als extrems dels cromosomes que els protegeixen de la degradació. Amb l’edat, cada cop que una cèl·lula es divideix per regenerar i reparar teixits, els telòmers s’escurcen. Quan els telòmers són massa curts, la cèl·lula deixa de dividir-se i mor. Una mida de telòmers més curta del que s’esperia, pot desencadenar en l’aparició de malalties relacionades amb l’envelliment prematur.

test adn

  • El test de prevenció al càncer hereditari d’AboutMe, consisteix en una anàlisi de les variants genètiques heretades que permet conèixer si presentes un risc més elevat que la resta de la població a desenvolupar certs tipus de càncer. Conèixer aquesta informació permet iniciar mesures de prevenció o fer una detecció precoç de la malaltia, punt en el qual els tractaments s’han demostrat molt més eficaços.

test adn

  • El test Exome d’AboutMe és el test personalitzable, en aquest cas la tecnologia analitza tot l’exoma humà, per la qual cosa té un camp d’estudi superior a la resta d’estudis. AboutMe EXOME és un test genètic que permet definir el risc a patir malalties, conèixer la salut reproductiva, estudiar la resposta a fàrmacs, conèixer intoleràncies o dèficits nutricionals o informar de trets genètics importants per canviar hàbits i millorar el benestar d’una persona, entre d’altres. Aquesta prova és especialment aconsellable per persones amb antecedents familiars o sospites de malalties hereditàries.

exome adn

Servei de seguiment, assessorament i interpretació de resultats.

A més del rigor, la qualitat i la millor tecnologia del mercat, la proposta de valor dels tests AboutMe és oferir els serveis d’assessorament professional, tant de nutricionistes, doctors i assessors genèticsamb l’objectiu d’ajudar a les persones a aprofitar la informació genètica per a traçar un pla de salut personalitzat.