Unes 40 persones van participar el passat divendres 21 de febrer en el 14è brunch d’innovació del Hub b30, que es va celebrar al Campus de la UAB de Sabadell i va servir per abordar els reptes d’innovació de l’esport i com la tecnologia està impactant en aquest sector. L’acte va comptar amb la participació del president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa, i del membre de la junta directiva, Joan Alsina.

Amb el títol “Smart Sports”, la jornada va reunir personal investigador, empreses esportives consolidades, startups, clubs esportius i representants de l’administració.  Per començar, Federico Diato, cofundador de Macsha, va explicar l’experiència d’aquesta empresa emergent d’èxit, “Machsa vol aportar valor afegit al cronometratge esportiu, innovant el cronometratge electrònic i incorporant intel·ligència artificial”.

Brunchs Innovació Esport

Després es va presentar un projecte de col·laboració entre aquesta empresa i el centre tecnològic Eurecat, que actualment està en fase de proves de concepte. Segons Xavi Catasús, responsable de desenvolupament de negoci de salut i esport d’Eurecat, el repte és aconseguir crear un dispositiu més lleuger i flexible que els actuals touchpads o panells tàctils que s’utilitzen per cronometrar l’arribada dels nedadors professionals. Aquests nous sensors de pressió incorporen una tecnologia pròpia d’Eurecat, la impressió funcional, per imprimir sensors de pressió i tintes conductives sobre films plàstics. El gran repte és la sensibilitat dels sensors en estar immersos a l’aigua ja que, pel mateix moviment de l’aigua, han de diferenciar aquesta pressió de la que pugui fer el nedador. A part d’innovar en l’arribada, també estan treballant en el cronometratge de la sortida de les competicions, aplicant sensors als podis. En aquest cas, però, compten amb la gran variabilitat de podis com a principal dificultat per a la seva futura industrialització.

Brunchs Innovació Esport

A continuació, Oriol Serra, Clúster Manager d’Indescat i moderador de la jornada, va obrir el debat. Els assistents van destacar la dificultat de monetitzar les innovacions en altres esports que no siguin el futbol, el complicat que és ser disruptiu en un sector tan globalitzat i la necessitat de tenir en compte l’esport femení i l’infantil en els processos d’innovació. En aquest sentit, els clubs esportius van afirmar que és necessari connectar les startups amb els clubs per poder aplicar la innovació a l’esport no professional.

Una de les claus dels productes d’innovació és que millorin l’experiència del públic final. Aquesta va ser una altra de les conclusions dels assistents. En el cas de l’esport professional, “els nous productes han de ser capaços de millorar l’experiència dels esportistes professionals perquè aquests els vulguin implantar en les seves rutines”, segons David Tapias, de l’empresa Fluidra. Finalment es va recordar que cal tenir present la reutilització en les noves línies d’innovació. Així, per exemple, com es va comentar que caldria crear nous productes amb la gespa que es llença dels camps esportius.

Per concloure l’acte, Emilio Fernández, director del nou Institut de Recerca de l’Esport de la UAB, va presentar aquest centre de recerca que compta amb 60 investigadors de diferents disciplines i “té la col·laboració amb la indústria en el seu ADN”.

Font: Hub b30