L’Organització Mundial de Salut ja va assenyalar en un informe que la Intel·ligència Artificial i el Big Data serien claus per trobar el millor tractament i una possible vacuna per a la COVID-19. I és que, a hores d’ara, la tecnologia està demostrant ser la millor aliada a l’hora de diagnosticar, tractar i prevenir el desenvolupament d’aquesta pandèmia.

Però també ha demostrat ser una gran ajuda en la lluita des del confinament a casa que és, segons comenten els experts en matèria sanitària, la manera més efectiva de frenar la propagació i aturar la malaltia. I és just aquí, on la tecnologia ha jugat un paper fonamental, sent capaç de connectar a les persones, mantenint en peu organitzacions i sostenint el sistema.

Des que es va decretar l’estat d’alarma, moltes companyies han orientat les seves estratègies cap a models més digitals que garantien el seu nivell productiu pel que fa a la seva relació amb clients, proveïdors, empleats i, en definitiva, aconseguir normalitzar les seves rutines de negoci. Moltes empreses ja havien iniciat els seus propis processos de transformació digital i és el que ha marcat la diferència a l’hora de fer front a aquesta nova realitat.

En aquest entorn d’innovació, és molt important destacar el paper que ha jugat la indústria de la impressió en 3D en aquesta crisi. Una tecnologia que s’ha posat al servei de les persones i que ha estat capaç d’accelerar la producció de material sanitari, clau per a la recuperació dels afectats, fent possible portar en qüestió de segons solucions innovadores a qualsevol hospital de país on es necessités. Productes de primera necessitat com màscares de protecció, circuits de respiració i elements de protecció per a personal sanitari, que tanta falta han fet en les últimes setmanes i que tantes vides s’han salvat.

Fins avui, la humanitat mai ha comptat amb un aliat tan important per a lluitar en múltiples fronts contra un enemic silenciós i traïdorenc com al que ens enfrontem. Però aquest virus no comptava amb la resistència de tota una infanteria tecnològica, que s’ha mostrat implacable combatent en primera línia al costat dels sanitaris i convertint-se en l’arma principal per a prevenir, detectar i combatre la malaltia.

Però si alguna cosa tenim clar és que la COVID-19 marcarà un abans i un després en la forma en què vivim, treballem i, gestionem els recursos. Ens trobem davant un canvi d’escenari que modificarà les relacions humanes, la connexió entre les persones i la solidaritat, manifestada a través de centenars de gestos anònims i no anònims. Actituds generoses de lliurament desinteressat cap als altres que consideràvem oblidades i que ens reforcen la confiança en l’ésser humà. Un nou escenari on les persones i les empreses privades han estat per sobre de nacions i estats i han sabut treure el millor d’elles mateixes i on l’ètica i els valors han prevalgut sobre interessos econòmics i particulars. És temps de creure en les persones i en els valors de la nostra societat!

Helena Herrero, presidenta d’HP per a Espanya i Portugal.