El col·loqui i sopar de Sant Cugat Empresarial ha reunit a Casa Fuster Masia Sant Cugat, a més d’un centenar de representants del teixit empresarial i productiu de la ciutat i comarca.

Aquest dimecres al vespre s’ha celebrat a Casa Fuster Masia Sant Cugat una nova edició de Converses, el debat-col·loqui i sopar de Sant Cugat Empresarial, que enguany ha versat sobre el paper de la cultura com a dinamitzador de l’economia. L’acte ha comptat amb les intervencions del President Executiu de Fluidra i de la Fundació Catalunya Cultura, Eloi Planes; de la CEO de Gaudi-U-Música i Project Manager de la Sant Andreu Jazz Band, Blanca Gallo; i del Director de Formació d’Assegurances Catalana Occidente, Manel Farré. El col·loqui ha estat moderat per la Vicepresidenta de Sant Cugat Empresarial, Concepció Curet.

El president de Sant Cugat Empresarial, Jaume Vives ha obert l’acte donant la benvinguda a tots els assistents i ha introduït la temàtica del debat. ‘L’esser humà està format per dos entitats, el cos i l’ànima, i així és com l’economia tracta totes aquestes activitats que van dirigides a fomentar la prosperitat i alimentar d’alguna manera el cos de les persones com a societat. La cultura és l’aliment de l’anima de les persones, i és important que no vagi separat del que és el cos, perquè d’aquesta manera la societat i les persones creixen de manera complerta’.

A continuació, l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha assenyalat que ‘la música i la cultura ens cura l’anima, i sense cultura no seriem res’. La batllessa també ha assenyalat que ‘en aquesta etapa de recuperació, haurem de trobar respostes als reptes que ens planteja aquest món post-covid, en el qual hem d’assumir la recuperació social, econòmica, i sobretot emocional’, i ha reclamat caminar junts de la mà de la societat civil, del teixit cultural i del teixit empresarial.

Després de les intervencions institucionals, ha donat inici el col·loqui, que ha posat l’accent en la difícil situació del sector. ‘La pandèmia ha colpejat el món cultural de manera terrible, i ha evidenciat la fragilitat del sistema. Les pèrdues dels ingressos de les industries culturals i creatives l’any passat van oscil·lar entorn el 20% i 40% en diferents països i van provocar més de 10 milions de pèrdua d’ocupació en tot el món’, ha assenyalat Eloi Planes.

Vinculació de la cultura i l’empresa

El debat ha evidenciat la necessitat de col·laboració entre el teixit empresarial i la cultura. Segons Manel Farré ‘les empreses hem de tenir molt clars els valors que volem transmetre a la societat’ i ha assegurat que ‘en aquesta relació cultura i empresa tothom en surt beneficiat. Fins i tot el compromís dels propis treballadors de l’empresa augmenta, si veuen que la companyia es compromet amb aquest tipus de projectes culturals. Una companyia que  ho vegi com una despesa i no com una inversió, s’equivoca’.

Blanca Gallo ha volgut posar en valor el talent creatiu de casa nostra i ha assegurat  que moltes vegades les ‘empreses voldríem comunicar aspectes més enllà dels purament econòmics, però no saben com fer-ho. Nosaltres com a projectes culturals, a vegades representem aquests valors de les empreses i a través del nostre projecte podem ser el canal comunicador d’aquests valors que les companyies volen posar de manifest. La comunicació és fonamental’.

Eloi Planes per la seva part, ha fet referencia a la simbiosi entre el món cultural i empresarial. ‘En els dos àmbits i trobem emprenedoria, visió, passió pel que un vol fer, i ganes d’avançar. A vegades el que les empreses hem perdut és la part més creativa i passional, i crec que el món de la cultura ens ho pot donar. I d’altra banda, molts dels projectes culturals els hi falta aquesta part més racional, ja que no estan aplicant les tècniques empresarial que els permetin fer projectes més sòlids’.

Llei de Mecenatge

A la part final del col·loqui, el debat ha girat entorn a la necessitat de crear un nou marc legal i fiscal de mecenatge per al país, que impulsi una millora de l’obsoleta Llei 49/2002. Planes s’ha mostrat molt crític i ha afirmat que ‘a Espanya no existeix la Llei de Mecenatge’, i ha assegurat que es necessària una adequació del marc legal vigent a les demandes de participació dels diferents sectors de la societat civil.

El col·loqui també ha comptat amb la intervenció del Director comercial de Xarxa Barcelona Provincia de CaixaBank, Xavier Garcia Hornos, que ha felicitat a Sant Cugat Empresarial per la iniciativa, i ha destacat que des de CaixaBank ‘seguim apostant i reforçant el teixit empresarial del territori’.

Al finalitzar el debat, tots els assistents a l’acte han pogut gaudir d’un sopar relacional, on els empresaris han pogut continuar el debat, establir llaços i crear sinergies.

Galeria d’imatges