Aquest divendres al migdia s’ha celebrat al QGAT Business & Events, la quarta edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial, sota el títol “Economia i Biotech” amb l’assistència de 220 empresaris. La trobada empresarial ha comptat amb les ponències de la Rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix; del Chief Executive Officer & Founder d’Oryzon, Carlos Buesa; de la cofundadora del grup inversor Asabys Partners, Clara Campàs; i del President i Conseller Delegat de Roche Diagnòstics a Espanya, Jaime Vives. La conversa ha estat moderada pel periodista de RAC1, Jofre Llombart.
L’esdeveniment, ha començat amb els parlaments institucionals a càrrec del President de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa; del Secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer; i de l’Alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Carmela Fortuny.
Franquesa ha donat la benvinguda a tots els presents a l’acte, i ha destacat la importància de Sant Cugat dins de l’àmbit del biotech. “Catalunya és una terra en la que el sector de la biotecnologia és un referent. Sense anar més lluny, suposa el 7% del PIB català, amb una facturació de 14 mil milions, i 40.000 llocs de treball”.
Per la seva part, el Secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer ha elogiat el paper del Vallès, com a motor econòmic del país, i ha enviat un missatge a tots els empresaris presents a l’acte. “Aquest govern està al costat del sector empresarial. Allunyeu-vos del focus mediàtic, perquè aquesta no és la realitat.”
L’Alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny ha fet una crida a poder segui treballant amb el sector empresarial des de la cooperació i ha afirmat que ‘tenim moltes ganes de que Sant Cugat sigui realment una ciutat biotecnològica, per poder solucionar els problemes quotidians dels veïns de la nostre ciutat”.
Tot seguit ha començat la conferència, on els ponents han ofert una visió molt complerta de la foto actual del sector de la biotecnologia, i de la seva importància a com a motor econòmic.
Margarita Arboix, rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha destacat el paper de la biotecnologia des de la vessant formativa. “Les universitats catalanes tenen un gran potencial. El 40% dels projectes europeus a la UAB, són de biotech. Tot i això, ha reclamat un pas endavant al gran teixit empresarial català, i més concretament a les petites i mitjanes empreses pel que fa a innovació. “Hem de crear mecanismes que permetin la penetració de l’empresa a la universitat, per la captació de talent, i paral·lelament l’empresa ha d’entendre que nosaltres hem d’entrar dins de l’organització”.
El president i Conseller Delegat de Roche Diagnòstics a Espanya, Jaime Vives ha subratllat la complexitat del sector biotecnològic, on hi intervenen molts actors diferents. Des de la recerca bàsica fins a la comercialització de les aplicacions practiques de les tecnologies, passant pel desenvolupament i finançament. “El paper de l’empresa és molt rellevant per assolir que les persones es beneficiïn de la tecnologia que aporta millores, i d’altra banda tanca el cercle econòmic, i obté recursos per tornar a finançar nova recerca”. Vives ha lamentat que encara no hi ha una consciència social del potencial d’aquest sector. ‘Catalunya és un referent en biotecnologia, i molt poca gent ho sap. Barcelona és una d’aquestes ciutats referència dins del sector, però s’ha d’especialitzar d’alguna manera, i ha de recollir la força i la vocació en l’àmbit empresarial, universitari i polític, i anar tots en la mateixa direcció.
Per la seva part, el CEO i fundador d’Oryzon, Carlos Buesa, ha parlat de l’evolució del sector al nostre país en els darrers anys. “Estem molt millor ara que fa 20 anys. Tenim un ecosistema de finançament propi que està funcionat força bé. En el nostre cas, hem aconseguit passar de ser una spin-off universitària, a una empresa cotitzada al primer mercat espanyol”. Buesa també ha destacat la competició entre ciutats en l’àmbit de la biotecnologia. ‘Estats Units no és un líder en biotech. És el ‘hub’ de Boston, el de la Badia de San Francisco, el de San Diego. Nosaltres podem jugar un paper potent i ser molt competitius, perquè hem fet les coses bé, però no podem enlluernar a la gent dient que Sant Cugat serà el nou ‘Massachusetts’.
Clara Campàs, cofundadora del grup inversor Asabys Partners, ha senyalat l’alt cost de la recerca, pel seu component de risc i de temps. “Hi ha una part de finançament públic, a través de fons europeus i locals. En el moment que aquesta recerca la volem retornar a la societat en forma de producte, el risc tècnic és més alt, i requereix ¡ capital privat”. Campàs, també havolgut marcar distàncies amb els que comparen Catalunya, amb països com Canada o Israel, pel que fa a la importància territorial en l’àmbit biotecnològic. “Hem d’intentar ser autèntics i crear el nostre propi model. Tenim un entorn espectacular, pel que fa a hospitals, universitats, científics. En l’actualitat, la confiança del capital privat en la biotecnologia és molt important”.
En la part final de la conversa, Jofre Llombart, moderador de l’acte, ha realitzat un seguit de preguntes als tres ponents, que s’han recollit a través de les xarxes socials, entre els usuaris que han fet ús de l’etiqueta de l’esdeveniment #TribunaSantCugat.
Al finalitzar la conferència, tots els assistents han pogut gaudir d’un dinar relacional de networking. Aquesta nova edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial ha estat organitzada per l’Associació Sant Cugat Empresarial, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat i de la Fundació Sant Cugat Actiu, i ha comptat amb el patrocini principal del Banc Sabadell.