Aquest dijous al migdia s’ha celebrat a l’Auditori d’Esade Creapolis, en format híbrid, una nova edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial, que ha reunit per primera vegada cinc de les principals farmacèutiques per reflexionar sobre la indústria de la salut en temps de pandèmia. L’esdeveniment ha comptat amb les ponències del Vicepresident d’Innovació de Grifols, Jose Terencio; del Director General de Boehringer Ingelheim Espanya, Peter Plöger; del President i Conseller Delegat de Roche Diagnòstics a Espanya, Jaume Vives; del CEO del Grup Palex, Xavier Carbonell; i del Chief Executive Officer de Ferrer, Mario Rovirosa. El debat ha estat moderat per la periodista de Catalunya Ràdio, Marina Romero.

La Vicepresidenta de Sant Cugat Empresarial, Concepció Curet ha obert l’acte assenyalant que ‘és un orgull tenir aquest panell de luxe a l’acte, amb cinc empreses farmacèutiques referents associades a Sant Cugat Empresarial, amb seu a la nostra ciutat’.

Tribuna Sant Cugat Empresarial

A continuació, el Secretari d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa, Raül Blanco ha mostrat el seu agraïment a la indústria farmacèutica per la tasca realitzada durant aquest darrer any, ‘que ha fet palesa la necessitat de comptar amb una indústria potent i estable al nostre territori’.

Raül Blanco Tribuna Sant Cugat Empresarial

Tot seguit, ha donat inici el debat entre els cinc ponents, amb una anàlisi profunda d’aquest darrer any marcat per la pandèmia mundial. Els protagonistes han assenyalat que tot i que es comença a veure la llum al final del túnel, encara queda un llarg camí per arribar a la normalitat prepandèmia. José Terencio ha destacat la gran resposta del sector salut i de les institucions, i ‘la gran rapidesa amb les que s’han desenvolupat les vacunes’, tot i que ha lamentat que ‘la investigació clínica ha patit un alentiment durant aquest últim any, com a conseqüència de la pressió als hospitals’.

Per Jaume Vives, ‘la situació ha canviat d’una situació d’extrema gravetat, a una situació d’emergència controlada’, i ha posat èmfasi en que ‘aquesta pandèmia ens ha donat l’oportunitat d’interactuar amb el sistema públic de salut d’una forma més col·laborativa’.

Per la seva part Peter Plöger ha mostrat la seva preocupació, ja que ‘el virus continua, i tots els pacients crònics tenen les seves malalties que continuen avançant. El paradigma està canviant, i aquest canvi passar per posar al pacient en el centre’. Plöger ha llançat un missatge d’optimisme ja que ‘hem demostrar que junts podem sortir-nos, i que d’aquí pot sorgir un nou model col·laboratiu publico-privat centrat en les necessitats dels pacients’.

Xavier Carbonell ha assenyalat que un dels grans aprenentatges d’aquesta pandèmia ‘és que junts i en equip és treballa millor que en solitari’. Tot i això, el CEO de Palex, s’ha mostrat crític amb el paper de l’administració pública ‘que va tirar inicialment del primer que li va venir al cap, deixant a les indústries que estan cada dia portant aquest negoci, completament oblidades’.

Mario Rovirosa, CEO de Ferrer ha mostrat la seva incertesa amb el futur immediat. ‘Em costa molt entendre el mercat, i el que succeirà, ja que podem estar sortint d’una crisi sanitària controlada, però podem estar entrant en una crisi econòmica’.

Tribuna Sant Cugat Empresarial

Liberalització de les patents

Els cinc ponents han mostrat el seu escepticisme envers a la proposta del Govern de Joe Biden que aspira a suspendre temporalment els drets de propietat intel·lectual de les vacunes de la Covid-19. Segons Terencio, ‘la liberalització de les patents no tindrà un impacte molt gran. El que s’ha de fer és posar més fàbriques, produir més vacunes, i desenvolupar més tecnologies que permetin fer d’arribar més vacunes a més gent’. Per la seva part Vives, ha assenyalat ‘la patent és la culminació de tot un treball intel·lectual de molts anys de treball d’investigació. Liberalitzar la patent és un tema més populista que realista’. Rovirosa ha advertit d’anar molt en compte amb aquesta liberalització, ‘ja que s’està obviant tota la part de coneixement, que només aquestes companyies són capaces de transformar en vacunes. No hem d’obrir la possibilitat que tothom pugui fer vacunes, ja que seria un desastre’, i ha posat èmfasi en el fet que no totes les companyies han rebut ajudes dels seus governs.

Previsions sortida de la crisi pandèmica

Segons Carbonell, ‘durant l’any 2022 la majoria de la població estarà vacunada, i tindrem encara més coneixement. Poc a poc anirem instaurant una nova normalitat, més semblant a la prepandèmia’. Per la seva part, Plöger, ha mostrat la seva preocupació amb el ritme de vacunació. ‘El 70% a Espanya no és suficient. Es parla de que el pla de vacunació global no arribarà fins l’any 2023. Pensar que la pandèmia demà ja s’acaba, no és real’.  El president de Roche, ha assegurat que ‘la vacuna no és suficient. Fa falta una teràpia per a les persones que emmalalteixin, i aquest arsenal terapèutic encara no està llest’.

Sant Cugat del Vallès, pol d’atracció de talent

Les cinc companyies han finalitzat el fòrum empresarial, destacant el fet de tenir la seva seu a Sant Cugat del Vallès, per ser un pol de talent d’alt nivell, i per les seves bones línies de comunicacions.