El passat dijous Sant Cugat Empresarial va organitzar una nova trobada digital, que va comptar amb la ponència de Josep Mestres, economista en el Departament d’Estudis de CaixaBank Research, que va exposar les perspectives econòmiques de l’any que està a punt de començar.

L’esdeveniment, amb el patrocini de CaixaBank, va començar amb la intervenció del President de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa, que va mostrar el seu neguit amb l’acceleració de l’epidèmia d’aquests darrers dies, que apropa el país a una tercera onada.

Una crisi d’origen sanitari

Posteriorment, Josep Mestres va iniciar la seva ponència assenyalant que ‘aquesta és una crisi econòmica, derivada de les restriccions de la pandèmia. Per tant, és una crisi molt diferent a les últimes que hem viscut al nostre país. El fet que tingui un origen sanitari, implica que no hem acumulat tot un seguit de desequilibris que hauríem de corregir’, i ha afirmat que ‘en el moment que tinguem la crisi sanitària solucionada, serà molt més fàcil reprendre l’activitat’. 

Perspectives econòmiques per al 2021

A continuació, el ponent va desgranar les principals claus econòmiques per al 2021, un any on l’economia creixerà en un context de riscos elevats. Segons Mestres, el creixement mundial assolirà el 5,5% (davant de la caiguda del -4,1% esperada per al 2020), amb la Xina en fase avançada de recuperació (+2,0% el 2020 i 8,3% el 2021), els EE.UU sortint de la recessió a un ritme raonable ( -3,6% el 2020 i +4,1% el 2021) i la Eurozona, lamentablement, recuperant només part de el terreny perdut (+4,3% el 2021 enfront de l’-7,4% del 2020).

Tot i que durant el 2021, la Covid-19 estarà en vies de contenció, gràcies al desplegament de les diferents vacunes, Mestres va alertar de possibles riscos globals com les possibles onades de virus, errors de política econòmica (com el fet de relaxar de forma prematura els esforços per pal·liar el xoc a curt termini); una major sensibilitat als riscos macro financers o una situació política delicada en moltes zones, ‘que podrien generar sorpreses negatives’.

Segons Mestres ‘en aquest context, preveiem que l’economia espanyola creixi al voltant del 6% el 2021 (-11,4% en 2020). Concretament, esperem que l’economia agafi vigor a partir del segon trimestre, quan els col·lectius de major risc ja haurien d’estar immunitzats, i la mobilitat internacional pugui recuperar-se amb més força, amb el consegüent impacte positiu per al turisme. Si bé el ritme de recuperació és alt, l’economia encara estaria un 6,2% per sota del nivell de PIB precrisi, nivell que no esperem que arribi fins el 2023’.

El ponent va mostrar el seu escepticisme en que es torni aviat a la ‘normalitat’. És poc probable que els sectors econòmics altament afectats per la pandèmia, com el del turisme o el transport aeri, tornin a nivells d’activitat previs a la crisi ràpidament. En conseqüència, les economies que més depenen d’aquests sectors, com l’espanyola, haurien de trigar més en arribar als nivells d’activitat pre-COVID-19’.

Desigualtat: la cicatriu social de la crisi

Durant la ponència, Josep Mestres també va assenyalar que ‘una cicatriu que caldrà tancar de forma més ràpida que en l’anterior crisi és l’augment de la desigualtat’, i va posar èmfasi en el Monitor de desigualtat que lidera CaixaBank Research, un projecte a nivell internacional per seguir en temps real l’evolució de la desigualtat econòmica i el paper de l’estat de benestar a Espanya, utilitzant tècniques de big data. ‘Els primers resultats del Monitor revelen que la crisi de la Covid-19 hauria provocat un augment pronunciat de la desigualtat sense l’actuació del sector públic que en part ha aconseguit compensar-ho. També mostren que les elevades cotes de desigualtat registrades durant abril i maig, estan començant a disminuir de manera gradual gràcies a la recuperació de l’activitat’.

El president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa va tancar el Webinar, assenyalant ‘que el cost de la pandèmia s’ha de socialitzar. Tots hem de contribuir a ajudar als més damnificats, per a no fracassar com a societat. I aquesta és una de les mancances que en aquests moments s’està percebent’.