L’associació Sant Cugat Empresarial presenta els resultats d’un nou estudi d’afectació de la crisi del coronavirus sobre el teixit empresarial.

Aquests dimarts Sant Cugat Empresarial ha fet públics els resultats del segon informe sobre l’afectació de la crisi de la Covid-19 al teixit productiu i econòmic de Sant Cugat.

L’estudi posa de manifest les mesures d’ajustament de plantilla que les empreses s’han vist forçades a realitzar en aquest segon període de restriccions d’activitats com a conseqüència de la pandèmia. Un 33,3% de les empreses s’han vist obligades a fer un ERTO, un 22,7% han consensuat mesures especifiques amb els seus treballadors, i un 6,7% han hagut d’ajustar la plantilla. D’aquestes, les micro i pimes, han estat les més afectades. Els sectors que s’han vist forçats a realitzar un ERTE coincideixen amb els sectors que han vist limitada la seva activitat o que no tenen activitat per tancament o baixa, és a dir, l’àmbit de la restauració, l’hostaleria i l’hoteleria (serveis menjar-beguda i allotjament), l’educació i lleure, activitats de creació artística i espectacles, esportives, recreatives, i esdeveniments.

L’informe també evidencia,  el col·lapse del Servei Espanyol d’Ocupació (SEPE), ja que el 63% de les empreses tenen coneixement que els seus treballadors han patit problemes amb la gestió i cobrament de les prestacions d’atur.

Pel que fa referència a la productivitat, l’estudi constata que un 54,6% de les empreses han vist com aquesta es reduïa considerablement. Per la seva part, un 13,3% de les companyies ha incrementat la seva facturació, un 18,7%, l’han mantingut amb normalitat, mentre que un 2,7% ha estat nul·la. Si ho comparem amb la primera onada, les xifres milloren lleugerament, tot i que aquestes continuen tenint un impacte catastròfic en l’economia local.

Aquesta segona onada de la pandèmia, també ha provocat que les empreses s’hagin  tingut que endeutar encara més. Segons l’informe, el 41,4% d’aquestes companyies s’han vist obligades a reforçar la seva tresoreria amb préstecs ICO, i un 49,3% ha  rebut alguna ajuda pública. En el primer estudi realitzar durant el mes de maig, les empreses que s’havien vist abocades a sol·licitar un préstec ICO, va ser d’un 32,6%, per tant la xifra s’ha incrementat. En aquest sentit, l’empresariat santcugatenc reclama urgentment prendre noves mesures. Un 69% demana suspendre pagaments, un 49,3% ajudes a fons perdut directe a les empreses, un 46,7% exonerar a les pimes de cotitzacions, un 42,7% condonar quotes als autònoms, i un 25,3% diferir pagaments de lloguers o subministraments bàsics.

D’altra banda, l’estudi torna a posar de manifest que el teletreball és una tendència que ha vingut per quedar-se. Això sí, en aquesta segona onada guanya pes l’activitat combinada de teletreball i centre de treball amb un 46,7%, seguida de l’activitat laboral en el lloc habitual, però amb modificacions d’horaris i torns, amb un 28%.

Finalment, el teixit empresarial santcugatenc mostra el seu escepticisme amb el retorn a la ‘normalitat’, i considera que es trigarà temps a recuperar l’activitat a nivells precovid. Un 34,7% indica que es trigarà més de 6 mesos, i un 28% no abans de 4 a 6 mesos.