edgar1Han estat més de 5 hores d’intervenció les que el Dr. Ivan Mañero i el seu equip de cirurgians plàs-tics d’IM CLINIC van necessitar ahir per reconstruir el rostre d’Edgar, un nen de 16 anys originari de Guinea Bissau. Allà viu en un poblat (tabanka) molt pobre i molt lluny d’una atenció sanitària professional.

L’operació ha consistit bàsicament en reconstruir-les parpelles i els pòmuls, aconseguir certa pro-jecció del nas, alliberar cicatrius i fer uns empelts de pell a la cara, perquè el noi pugui gesticular millor i millori la seva aparença. L’equip de cirurgians assegura que necessitarà una altra interven-ció del nas i el llavi superior.

Fa uns anys, Edgar va caure de cara al foc familiar, segurament degut a un atac epilèptic que no li ha estat diagnosticat fins ara. Aquell accident li va provocar unes cremades molt greus que li van desfigurar el rostre, deixant-lo sense parpelles, nas, amb greus cicatrius i una mobilitat facial molt reduïda. Però llavors no van haver cures ni medicació adequades per al nen i les seqüèl·les han estat molt importants: per exemple, la manca de parpelles pot provocar-li ceguesa.

Edgar va arribar al nostre país amb la seva mare Morto el passat 16 de juny gràcies a la col·laboració entre l’ONG Infància Solidaria, la Fundació Dr. Ivan Mañero i IM CLINIC. Mare i fill, han estat acollits per la Teresa i l’Abdelhalim, una família d’aquí que s’ha implicat en tot el procés, anant, inclús, més enllà del tractament del nen i oferint-li una llar i una estima còmplice que han permés que el noi s’adapti a un entorn tan radicalment diferent al que viu habitualment.

“Casos com l’Edgar no són inusuals a Guinea Bissau. Allà la gent no té electricitat i l’única font d’energia és el foc que s’utilitza cada dia per cuinar o il·luminar-se”, explica el Dr. Mañero, cirurgià plàstic i president de la fundació que porta el seu nom. Habitualment, aquests casos els operen al Centre Médic Emanuel, un hospital al barri d’Àfia de la capital Bissau, que la Fundació Dr. Ivan Mañero va ajudar a construir, a dotar, a formar el personal i que, actualment, atén entre 50.000 i 60.000 pacients a l’any, més de la meitat dels quals són infants. “Però el cas de l’Edgar era molt més complicat i els mitjans que tenim allà no eren suficients”, aclara Mañero. L’Edgar no ha estat el primer nen que s’opera al nostre país a través de la Fundació Dr. Ivan Mañero, “són nens que en el seu país no tenen possibilitats. Els operem aquí perquè tinguin un llarg futur a casa seva”, assegu-ra el cirurgià.

Infància Solidària, una ONG formada per voluntaris, porta anys treballant perquè infants com l’Edgar trobin una ajuda vital per tenir un futur. Dins el seu programa “Sana-Sana” ja han ajudat a més de 185 infants d’arreu del món a guarir-se. Són nens i nenes que necessiten una operació que en els seus països no els hi poden oferir, ja sigui per manca de recuros econòmics o sanitaris.

La demanda d’ajudar a un infant els arriba des de diferents fonts: altres ONG’s, ordres religioses, cooperants… I quan tenen la certesa que el nen serà tractat, com en aquest cas a través de la Fundació Dr. Ivan Mañero, s’encarreguen de buscar-li una família d’acollida, els bitllets, el visat. Els infants sempre vénen acompanyats d’un familiar o un responsable i un cop han rebut el tractament, tornen al seu país d’origen.

L’operació, que va ser dirigida pel Dr. Ivan Mañero, es va dur a terme a les instal·lacions de IM CLINIC, a Sant Cugat del Vallès, dins del conveni de col·laboració que aquest centre mèdic té amb la Fundació Dr. Ivan Mañero, dins del qual IM CLINIC ofereix tant els serveis com les seves ins-tal·lacions a casos com el d’Edgar o les pacients del projecte de lluita contra la Mutilació Genital Femenina, al nostre país.

edgar2