Vives ha intervingut aquest dimecres en la trobada digital organitzada per Sant Cugat Empresarial, per analitzar els nous reptes de les indústries tecnològiques sanitàries.

L’acte ha començat amb la intervenció del president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa, que ha lloat la figura del ponent. ‘És un orgull comptar amb la presència del Jaime Vives, i és un orgull que aquest ponent formi part de Roche, una empresa de referència internacional, que va escollir fa molts anys ubicar-se en el nostre terme municipal. Una empresa que no només ens ha donat projecció internacional, sinó que sempre s’ha vinculat al teixit associatiu i a la comunitat que l’ha acollit. Tant és així, que Roche és soci fundador de Sant Cugat Empresarial, des del seu inici’.

El conseller delegat de Roche Diagnòstics a Espanya, Jaime Vives, ha començat la seva intervenció fent una radiografia de la situació de la pandèmia del coronavirus al món. ‘En el que portem de segle hem tingut quatre epidèmies. El coronavirus té una característica diferent a qualsevol altre, que és la seva elevada capacitat de contagi. A més, el temps d’incubació des de la infecció fins a desenvolupar símptomes, és de dues a tres setmanes. Això és el que ha permès aquesta expansió del virus, fins a convertir-se en pandèmia.

Vives ha continuat la seva exposició analitzant les dades de la Covid-19 a Espanya. ‘No sabem amb exactitud quanta gent ha passat el coronavirus. I aquesta informació és fonamental per saber com ens en sortirem. S’ha parlat molt dels casos, però només s’han confirmat quan hi ha hagut un PCR positiu. La gran majoria ha passat la malaltia amb símptomes tan lleus que no han anat a l’hospital’.

El Conseller Delegat de Roche Diagnòstics també ha parlat de la desescalada, assenyalant  que ‘amb l’estudi de seroprevalència a la mà, tenim un 95% de la població que no ha estat exposada al virus. És la mateixa situació que al gener. El virus segueix present amb la mateixa virulència que fa tres mesos, i per tant el risc de contagi és el mateix. L’única forma d’evitar el contagi serà una vacuna’, i ha afirmat ‘que com a societat tenim que assumir el risc de que hi hauran noves infeccions’. Vives també ha reclamat un consens social per superar la greu situació, i no deixar totes les decisions en mans de la direcció política.

Finalment, ha destacat que una de les lliçons que ha deixat la pandèmia, és la falta de preparació dels hospitals. ‘Un dels grans problemes que hem tingut, i gairebé tots els països de món, és que els nostres hospitals no estaven preparats. Cal comptar amb plans de pandèmies, com en les empreses, per reaccionar molt més ràpid, perquè probablement en tindrem més.

El Webinar també ha comptat amb la participació de l’Alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, que ha assenyalat que ‘el progrés social sempre ha d’anar de la mà del progrés econòmic. I en moments de crisi com l’actual, és imprescindible que el sector públic i privat treballin amb sinergies conjuntes’.