christianfelber2015L’economista austríac Christian Felber va protagonitzar una conferencia que va tenir lloc a Sant Cugat el 25 de febrer de 2015, en el marc dels Diàlegs Santcugatribuna.

Felber va exposar la seva teoria de l’economia del bé comú com a nou model d’ètica econòmica sostenible alternativa al model econòmic capitalista i al predomini dels mercats financers. Es tracta d’un model econòmic alternatiu que aparca tant el capitalisme com el socialisme que accepta el sistema del lliure mercat però pretén que, en lloc de basar-se en la competència, se sustenti en la cooperació, més justa i eficient. En aquest sistema, les empreses amb més puntuació en diverses variables (igualtat salarial, participació dels treballadors, ajuda a altres empreses…) tindrien una fiscalitat més tova i serien premiades pels consumidors. En els últims quatre anys, 1.765 empreses de 35 països s’han sumat a aquest moviment i un total de 250 empreses, que han elaborat voluntàriament la classificació dels indicadors en una prova pilot, ja l’implementen en la gestió dels seus negocis.

L’Economia del Bé Comú proposa canviar les principals normes econòmico-financeres per tal de promoure els valors i comportaments que afavoreixin les relacions humanes. Per aquest motiu, busca redefinir el concepte d’èxit empresarial i substituir els paràmetres que mesurin el grau de satisfacció de les persones en l’economia i la societat. Felber va subratllar que “l’economia no és un fi en si mateix, sinó que ha d’estar al servei del bé comú i basar-se en la cooperació i els valors ètics i democràtics”. Felber, que va proposar algunes actuacions que poden contribuir a la generació d’aquest bé comú, va afirmar que l’economia s’ha de basar en un mercat liberal i on tothom tingui exactament els mateixos drets i les mateixes oportunitats.

Aquesta conferència, que es va celebrar al Claustre del Monestir de Sant Cugat, ha estat organitzada per Santcugatribuna, la Fundació Sant Cugat Actiu, Sant Cugat Empresarial i GlobalMed.

1                                                          2

Fotografies: Cugat.cat i Ajuntament de Sant Cugat