Aquest dilluns Sant Cugat Empresarial ha organitzat una nova trobada digital, que ha comptat amb la presència de la Sòcia de Grant Thornton, Isabel Perea, que ha analitzat com serà el lideratge i el directiu del futur. L’acte forma part dels webinars que l’associació ve organitzant periòdicament.

L’esdeveniment, amb el patrocini principal de CaixaBank, ha començat amb la intervenció del President de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa, que ha agraït el suport de l’entitat financera, en l’organització d’aquest nova fase de trobades digitals.

El Webinar Sant Cugat Empresarial també ha comptat amb la intervenció de la Directora comercial xarxa de CaixaBank a Barcelona ciutat, Cristina Fabregat, que ha presentat el programa Wengage, un projecte transversal desenvolupat per persones de tots els àmbits de l’entitat financera, basat en la meritocràcia i en la promoció de la igualtat d’oportunitats que treballa per a fomentar i visualitzar la diversitat de gènere, funcional i generacional.

Posteriorment, Isabel Perea, Sòcia de Grant Thornton, ha començat la seva intervenció assenyalant que la pandèmia està reconvertint les estructures del funcionament empresarial, i està obligant a les organitzacions a evolucionar de manera ràpida i irremeiable, a un entorn digital. ‘Els reptes als quals s’enfronta les organitzacions i els alts directius durant els propers anys són considerables, i és probable que exigeixin canvis fonamentals, tant en els comportaments dels directius com dels models operatius dels negocis’, ha assenyalat Perea.

Segons la sòcia de Grant Thornton, la recuperació post Covid-19 exigirà un nou enfocament de lideratge en els equips directius. ‘Perquè el canvi es produeixi en qualsevol dels elements de l’organització, s’ha de gestionar de manera anticipada i proactiva, tant en l’estratègia, la estructura de sistemes, els processos, com també en les persones, i el comportament de les mateixes. La gestió del canvi és la manera de donar resposta. Si els equips i les persones no comprenen la necessitat de canviar o millorar, corren el risc de ser eclipsats pel context’.

Segons l’informe IBR elaborat per Grant Thornton, les tres forces disruptives que més afectaran a les empreses durant els propers 10 anys, procediran de l’àmbit tecnològic. Un 42% d’alts directius consultats, opinen que el principal canvi serà la materialització d’un món digitalment connectat, seguit d’altres avanços tecnològics com la Intel·ligència Artificial i el Big Data (40%), i l’ús creixent de l’automatització i la robòtica (35%). ‘El futur requereix d’una lògica predictiva, i serà la tecnologia la que ens permetrà obtenir dades, fer anàlisis i preveure escenaris. La millor acció en el context actual és desenvolupar el talent intern, la innovació, i aprofitar les oportunitat del canvi’.

Finalment, l’informe de Grant Thornton assenyala que el 34% de les empreses asseguren que hi ha igualtat d’accés a les oportunitats de desenvolupament en les seves organitzacions, mentre que el 31% afirma que han creat una cultura inclusiva. ‘Els equips diversos i les cultures inclusives són clau per a l’èxit empresarial del futur. La diversitat és essencial, però són les cultures inclusives les que permeten fer valer la diversitat’, conclou Perea.

El proper mes d’octubre, Sant Cugat Empresarial organitzarà una nova trobada digital que versarà sobre la digitalització.