En l’actual context de sequera, la reutilització d’aigua pot ajudar a garantir la resiliència dels grans consumidors i a la vegada contribuir a la sostenibilitat hídrica del municipi.
L’Ajuntament de Sant Cugat, amb la col·laboració de Sant Cugat Empresarial, va oferir el passat divendres 27 d’octubre una sessió informativa als grans consumidors d’aigua del municipi (>5.000 m3/any) per exposar-los l’oportunitat de consumir aigua regenerada dins del ‘Projecte de captació d’aigua regenerada a l’EDAR-ERA Riu Sec de Sabadell, per a subministrar aigua als municipis de Sant Cugat i Cerdanyola, al Consorci urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès i a la UAB’, promogut per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L’acte va comptar amb la participació d’una quinzena d’empreses.
Aquest projecte s’està impulsant per subministrar aquest recurs hídric per a usos municipals, recreatius i industrials als territoris de Sant Cugat i Cerdanyola. L’objectiu és oferir la reutilització d’aigua com una font alternativa, amb garanties de qualitat i subministrament, i alhora garantir la resiliència i sostenibilitat hídrica en aquests municipis. Un recurs que pot ser molt important en l’actual context de sequera.
El projecte que actualment està en fase de redacció, i que inicialment contemplava el subministrament d’aigua regenerada pel camp de Golf i serveis municipals, es susceptible a modificacions de traçat i ramificacions depenent de les necessitats de les empreses que són gran consumidores del municipi de Sant Cugat.
Amb aquest fi, Sant Cugat Empresarial, a través de David Pedrerol (vocal de la Junta Directiva i responsable de l’estudi de la utilització d’aigües regenerades a Sant Cugat per part de l’associació), ja va iniciar abans de l’estiu una ronda d’entrevistes per captar les possibles necessitats de les empreses. Addicionalment, l’Ajuntament de Sant Cugat ha enviat un qüestionari a totes les empreses d’interès per a conèixer les necessitats de forma quantitativa.
Segons es va informar durant l’acte, la compra d’aigua regenerada serà “bastant” més econòmica que l’aigua potable, encara que no es pot saber el percentatge fins que els costos d’execució de projecte i d’explotació no estiguin clars. En qualsevol cas, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) afirma que té una dotació de 3,6 milions d’euros per a l’execució de l’obra.
L’acte va estar presidit per Albert Salarich i Jaume Vives, regidor d’Empresa, Innovació i Internacionalització i d’Energia i el president de Sant Cugat Empresarial respectivament, on a més, hi van participar representants de l’ACA, AGBAR, AMB, i el propi Ajuntament de Sant Cugat.
El president Jaume Vives, va assenyalar que ‘des de Sant Cugat Empresarial hem identificat interessos, necessitats i dubtes de representants dels grans consumidors d’aigua del territori, pel que fa a la utilització de les aigües regenerades. Amb l’objectiu de confluir els interessos de la ciutat i el teixit empresarial i així donar resposta als reptes que planteja el canvi climàtic i l’aposta per la sostenibilitat”.
Per la seva part, el regidor d’Empresa, Innovació i Internacionalització i d’Energia, Albert Salarich, va assegurar que ‘el compromís de reducció de consum d’aigua afecta a tots els sectors: domèstic, industrial i municipal. Involucrar el teixit empresarial i industrial de la ciutat resulta cabdal per assolir l’objectiu que tenim’.