Aquesta dijous s’ha celebrat a l’Auditori Banc Sabadell el Tribuna Sant Cugat Empresarial sobre “Talent, el futur de la nostra economia”. Amb paraules del president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa, “Sant Cugat i el triangle Vallès-Barcelona tenen una estructura econòmica que permet competir globalment en aquesta nova revolució que és la del talent i del coneixement”.
L’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha comentat que “Sant Cugat té uns habitants i unes entitats amb un talent enorme que els impulsa a tirar endavant, per començar un negoci, per desenvolupar-lo amb èxit. El teixit divers de la ciutat és un dels factors que fa que siguem referents en molts àmbits: el progrés social i el progrés econòmic van de la mà”.
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha declarat que “les empreses ens demanen als governs connectivitat, seguretat digital i talent. Els estudis diuen que hi ha un 40% de demanda que queda insatisfeta. És per això que s’ha d’invertir en el talent, un talent s’ha de començar a mesurar per la capacitat de canviar, adaptar-se o reaprendre, és a dir, innovar”. Pel que fa al paper de les dones al sector de les TIC, el conseller ha comentat “és urgent incorporar les dones al sector tecnològic. Actualment representen el 30% del sector, i només el 10% es dedica a tasques tecnològiques”.
Debat entre ponents
Després de les intervencions de les autoritats, el conductor de l’acte, Jofre Llombart, ha donat inici al debat entre els ponents.
Olga Salomó, Human Resources Director de Boehringer Ingelheim, ha definit el talent com “la capacitat de qüestionar-se les coses per voler-les canviar”. Pel que fa a la retenció de talent, l’executiva aposta per “escoltar les persones, la conversa és fonamental per entendre els seus desitjos i aspiracions”. L’executiva també ha parlat de Barcelona com a “pol d’atracció de talent. Dins la companyia hi ha una gran demanda per traslladar-se aquí”.
Josep Franch, Degà d’Esade Business School, ha definit talent com “el conjunt de capacitats i competències que fan que una persona sigui especialment eficaç o brillant en aquella feina que està desenvolupant. Pot ser innat però també es cultiva amb formació i desenvolupament de les competències”. Pel que fa a l’atracció de talent, el degà ha comentat que “hi ha un mismatchentre el que necessiten les empreses i el que les persones que busquen feina ofereixen. El ritme de formació en habilitats digitals no és prou ràpid encara”.
Per Guayente Sanmartín, Vicepresident i General Manager d’HP, “és molt difícil definir el talent. Tothom té un talent i és feina dels gestors treure’ls en relleu i gestionar-los per assignar-los a les tasques més adients”. Per altra banda, ha comentat un canvi de paradigma en el que no tot el que preocupa és el sou, “abans érem mercenaris i ara som missioners. Abans ens preocupàvem pel sou, i ara és la missió de l’organització la que ens crida l’atenció i ens fa voler-hi treballar”.
Dona i talent
Pel que fa a la dona i el talent, Olga Salomó ha comentat que “a la nostra companyia el 50% som dones, a tots els nivells. No és un repte fàcil, vol dir treballar molt i constantment, perquè la inèrcia no empenyi l’organització a tornar a dinàmiques anteriors en què l’home era més present”. Per Josep Franch, “als cursos de grau tenim un 50% d’homes i dones, quan puges la franja d’edat la cosa va canviant. Als màsters el percentatge de dones baixa, a l’MBA encara baixa més, i per descomptat, als màsters especialitzats en TIC hi ha menys dones que als màsters de màrqueting o comunicació”. Per Guayente Sanmartín, “el futur a l’empresa és amb les dones. La innovació és l’única eina de supervivència de los organitzacions, i en tots els processos d’innovació es requereixen una sèrie de característiques pròpies de les dones: cooperació, empatia, capacitat d’errada o de començar de zero”.
Els Tribuna Sant Cugat Empresarial són un fòrum de coneixement a través del qual es debat sobre temes empresarials i econòmics, en sentit ampli, dues vegades a l’any. En les darreres edicions s’han abordat temes de gran interès com economia i biotech, esport i economia global o perspectives del sector immobiliari a Catalunya.