Aquest dijous al vespre s’ha celebrat al CAR de Sant Cugat la tercera edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial, sota el títol “Esport i Economia global’, amb l’assistència de 250 empresaris. La trobada empresarial ha comptat amb les ponències del Vicepresident del FC Barcelona i Director General de Dorna Sports, Manel Arroyo; del CEO de la casa d’apostes esportives Sportium, Albert Eljarrat; i de la Periodista i Consultora especialitzada en els eSports de l’empresa Oppshunter, Pilar Calvo. La conversa ha estat moderada pel periodista de RAC1, Jofre Llombart.
L’esdeveniment, que s’ha celebrat sobre un ‘ring’ de boxa, ha començat amb els discursos institucionals del President de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa; i del Secretari General de l’Esport, Gerard Figueras.
Franquesa ha donat la benvinguda a tots els presents a l’acte, i ha senyalat que “no podíem fer el Tribuna Sant Cugat en cap altre lloc que aquest, ja que enguany celebrem que Sant Cugat és Ciutat Europea de l’Esport. El CAR de Sant Cugat, és una joia que tenim a la nostra ciutat, i el tenim que potenciar obrint-lo al món econòmic i empresarial”.
Per la seva part, el Secretari General de l’Esport, Gerard Figueras, ha elogiat el Centre d’Alt Rendiment, al qual ha definit com una “fàbrica de campions”, i ha destacat la importància de l’esport en la dinamització de l’economia catalana, que actualment genera un 2,1% del PIB, i 91.000 llocs de treball directes.
Tot seguit ha començat la conferència, que ha analitzat l’impacte de l’esport en l’economia mundial. Pilar Calvo, consultora especialitzada en el eSports, ha començant parlant del fenomen d’aquests jocs electrònics, que l’any passat van generar uns beneficis mundials de 655,3 milions de dòlars, i de la possibilitat d’incorporar-lo com a esport olímpic. “El passat mes d’octubre va haver una cimera del Comitè Olímpic Internacional, on es va parlar d’aquest tema, i van descobrir que els jugadors professionals dels eSports, tenen una activitat física rellevant. Per tant, el COI ha acceptat els eSports com a activitat física esportiva, i gairebé amb tota seguretat hi haurà competició en els Jocs Asiàtics de 2022, i també als Jocs Olímpics de París de 2024, com a modalitat d’esport d’exhibició”.
Manel Arroyo, per la seva part, ha valorat la possibilitat de que el món de l’esport, i més concretament el del futbol, pugui entrar en una bombolla per la sobredimensió econòmica. “És un risc elevat, sobretot amb la injecció econòmica que han entrat de grans fortunes i de grans estats. Aquesta és una situació complexa i delicada, sobretot per l’increment de salaris dels jugadors. En aquest sentit, potser hauríem d’agafar l’exemple de la NBA, i posar un sostre salarial”.
Albert Eljarrat, per la seva part, ha valorat l’auge de les apostes esportives al nostre país. “Les apostes tenen una vinculació obvia amb l’esport, perquè la naturalesa del negoci es basa amb aquests resultats esportius. El sector de les apostes inverteix molt en l’esport, ja sigui amb el patrocini de clubs o competicions, jugant amb l’avantatge de que hi ha una gran afinitat d’aquest públic objectiu amb l’audiència general d’aquestes retransmissions esportives”. Eljarrat també ha senyalat la importància de la regulació en aquest sector. “La corrupció al nostre país es gairebé impossible, ja que hi ha una regulació molt estricta. Però evidentment vivim en un món global, i no està regulat en tots els països. Des de la nostra perspectiva, col·laborem amb les institucions, facilitant informació que pugui portar a terme una investigació i poder aturar aquest tipus de pràctiques”.
Durant el debat també s’ha parlat de les economies emergents, com la de la Xina, i la seva relació amb el món del futbol. Pilar Calvo, consultora internacional que ha treballat darrerament en aquest país asiàtic, ha afirmat que “en els darrers anys a la Xina s’ha demostrat que el futbol depenia de l’empenta del seu govern. L’any 2014, el país va invertir 100 milions de dòlars en fitxatges de jugadors estrangers, que l’any 2016 va augmentar fins els 500 milions. Tot això va ser un boom, i ara hi ha hagut una forta caiguda, a causa de la corrupció amb el tema de fitxatges, amb de la sortida de capitals, amb la qual cosa el govern ha decidit prohibir les inversions de més de 100 milions, i ja no es poden comprar equips a l’estranger”.
A la part final de la trobada empresarial també s’ha parlat dels drets audiovisuals. Manel Arroyo ha destacat en aquest sentit, que la gran referent és la Premier League. “Els clubs de la primera divisió i la televisió Sky, van començar a treballar amb aquest model actual l’any 1989, i han creat un model de negoci brutal per les dues parts. En aquests moments Sky, té més d’11 milions d’abonats. A Espanya, la situació que tenim és que aquesta base de subscriptors de televisió de pagament és molt curta”. Per altre banda, Arroyo també s’ha referit al canvi d’hàbits dels consumidors d’esports. “Avui en dia la tecnologia ens permet un accés directe a través d’un ordenador, d’una tablet o d’un mòbil. El model Netflix és el camí”.
En la part final de la conversa, Jofre Llombart, moderador de l’acte, ha realitzat un seguit de preguntes als tres ponents, que s’han recollit a través de les xarxes socials, entre els usuaris que han fet ús de l’etiqueta de l’esdeveniment #TribunaSantCugat. Algunes d’aquestes preguntes han girat entorn a la poca incidència de l’esport femení, en l’economia del país. En aquest sentit, Pilar Calvo ha senyalat que “cal reeducar a la societat, per capgirar aquesta situació. Els clubs esportius i els mitjans de comunicació, han de fer una aposta decidida”.
El regidor d’Esports i Joventut de l’Ajuntament de Sant Cugat, Eloi Rovira ha clos l’acte, afirmant que “l’esport a Sant Cugat és un motor econòmic i de dinamització social”.
Al finalitzar la conferència, tots els assistents han pogut gaudir d’un sopar relacional de networking. Aquesta nova edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial ha estat organitzada per l’Associació Sant Cugat Empresarial, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat i de la Fundació Sant Cugat Actiu.
Vídeo del Tribuna Sant Cugat Empresarial ‘Esport i Economia global’