El fòrum empresarial dedicat a l’energia ha reunit al QGAT Restaurant, Events & Hotel de Sant Cugat del Vallès, a 150 representats dels teixit econòmic i empresarial de la ciutat i comarca.
Aquest dijous al vespre s’ha celebrat una nova edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial, que enguany ha estat dedicat als reptes energètics que té Catalunya, per millorar la competitivitat del país. L’esdeveniment celebrat al QGAT Restaurant, Events & Hotel, ha comptat amb les ponències de la professora d’Economia de l’IESE Business School i membre del Consell de Govern del Banc d’Espanya, Núria Mas; del CEO de Factorenergia, Emili Rousaud, del cap de la Divisió de Gestió Energètica de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Joan Josep Escobar; i del President, Conseller Delegat i CFO de RWE Renewables Iberia, Robert Navarro. L’acte ha estat moderat per la directora de Cugat Mèdia, Mònica Lablanca.
El President de Sant Cugat Empresarial, Jaume Vives, ha introduït el debat assenyalant que ‘la societat ha fet del consum energètic d’aquests darrers anys una religió, i això té un cost’. Vives també s’ha referit al conflicte entre Rússia i Ucraïna, que ha evidenciat la dependència vital que té Europa, del petroli i del gas rus, i la necessitat d’accelerar la transició cap a fonts d’energia renovables. Segons Vives, un dels criteris per assolir aquesta transició, ‘és tractar d’arribar al màxim d’autosuficiència energètica, per evitar aquest tipus de dependències’. En aquest sentit, el president de l’entitat ha alertat d’una certa paràlisis energètica a Catalunya, que només produeix un 6% de l’energia primària, i ha assenyalat que ‘amb la transició energètica ens juguem molt i ho hem d’afrontar de manera pragmàtica i realista, sense ideologies i deixant enrere promeses que no es poden complir’.
A continuació, el Primer Tinent d’Alcaldia de Sant Cugat, Pere Soler ha afirmat que ‘els poders públics, de la mà de les organitzacions empresarials, hem de fer possible polítiques incentivadores, que ajudin a culminar aquesta transició energètica’.
Reptes energètics a Catalunya
Després de les intervencions de les autoritats, la conductora de l’acte, Mònica Lablanca, ha donat inici al col·loqui, que ha posat en relleu la necessitat d’apostar el més aviat possible per les energies renovables.
Joan Josep Escobar, ha definit l’escenari energètic de Catalunya per culminar la transició energètica l’any 2050. ‘Hem de ser molt més eficients en l’ús de l’energia. I ser capaços de produir el mateix, amb la meitat de l’energia’. Escobar ha afirmat que Catalunya no podrà assolir mai el 100% d’energies renovables, i ha matisat que per aconseguir el 100% de producció amb energia solar fotovoltaica, ‘no n’hi ha prou amb cobertes, ja que aquestes només cobreixen el 20% del total d’energia que necessitem per fer la transició energètica’. Per a Escobar, el conflicte entre Rússia i Ucraïna ha servit per adonar-nos ‘que la transició energètica no només té una component de mitigació del canvi climàtic, sinó que actualment té una component econòmica absoluta. Les empreses que ja han apostat per l’autoconsum en els darrers anys, no estan notant tant els efectes de l’augment de preus’.
Per la seva part, Emili Rousaud, ha assenyalat que ‘l’estat espanyol és el país europeu amb les millors condicions per a les energies renovables. Té més radiació solar i una gran diversitat de vents’ i ha augurat que la península ibèrica ‘serà el gran productor futur d’energia per Europa’. El CEO de Factorenergia ha animat a les empreses a invertir en energia fotovoltaica, ja que ‘en tres anys pots recuperar el cost d’una instal·lació, que estarà produint energia durant 30 anys. El teixit empresarial ha de ser el motor d’aquesta transició energètica’.
Robert Navarro ha posat sobre la taula, el tema de l’ocupació del territori. ‘És impossible voler tenir una generació 100% renovable, sense abordar el territori. Tenim la tecnologia, tenim la voluntat, però necessitem un consens social’. El President i CFO de RWE Renewables també ha assegurat que ‘Espanya es pot convertir en una potencia generadora d’energia a nivell europeu’, tot i que ha matisat que ‘aquesta energia s’ha d’exportar d’alguna manera. Si només ens dediquem a col·locar parcs solars pel nostre propi consum, ens sobrarà energia en alguns moments del dia, i ens serà complicat gestionar-la’.
Per Núria Mas, la guerra ha canviat per complet el panorama econòmic, i ‘ha aturat la recuperació econòmica que en aquest 2022 havia de ser molt forta’. Segons la professora de l’IESE, ‘en lloc d’una inflació que se suposava temporal i un creixement important, ens trobem amb un escenari molt diferent’. Mas ha assenyalat que aquesta inflació està creada per un xoc de l’oferta, i que existeix la possibilitat de que aquest xoc acabi sent deflacionari a mitjà termini. Durant la seva intervenció també ha assenyalat que ‘Europa ha de ser autosuficient’, i en aquest sentit ha valorat molt positivament el RePower EU, el pla de la Unió Europea per a reduir la dependència del gas rus, que segons Mas, és ‘la primera política energètica seriosa que ha presentat Europa’.
Al final del col·loqui, tots els assistents han pogut gaudir d’un sopar relacional de networking. Aquesta nova edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial, ha comptat amb el patrocini del Banc Sabadell, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.