Aquest dijous al migdia s’ha celebrat a l’Auditori d’Esade Creapolis, en format híbrid, una nova edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial, que ha versat sobre ‘Indústria i Logística 4.0’. El fòrum empresarial ha comptat amb les ponències de la Presidenta i CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona, Anna Gener; i del President de la Federació Empresarial del Metall (FEM), Carlos Garriga. El debat ha estat moderat pel sots-director de RAC1, Jofre Llombart.
El president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa ha obert l’acte assenyalant que ‘la celebració d’aquest Tribuna Sant Cugat Empresarial ha estat un repte per a l’associació, ja que el teixit empresarial té necessitat de participar, d’escoltar, d’informar-se, i de sortir de la seva rutina pandèmica’. Franquesa fent referència a l’acte, ha afirmat que ‘som testimonis d’una revolució industrial nova i diferent, que s’ha accelerat a conseqüència de la Covid-19’.
L’esdeveniment ha començat, amb un vídeo on el Conseller Delegat del grup Mat Hòlding, i President de Fira de Barcelona, ha excusat la seva presència a l’acte, per ser contacte estret d’un positiu de Covid-19. Relat, ha fet una breu reflexió del tema del debat, preguntant-se per l’aposta industrial i logística que està fent el país. ‘Si volem fer una indústria 4.0, primer hem d’apostar fermament per la indústria, i això suposa prendre moltes decisions vinculades a molts altres àmbits, com els de la formació, l’educació, la formació professional dual, o la regulació del mercat de treball’.
Anna Gener ha començat la seva intervenció, assenyalant que ‘Catalunya abans de la pandèmia ja havia esdevingut un hub logístic de primera magnitud, i aquesta circumstància ens agafa ben preparats’, i ha destacat que ‘l’acceleració que han tingut les compres per internet durant el confinament, han provocat que les previsions de creixement dels operadors logístics previstes per als propers 10 anys, les han fet durant 2020’.
Per la seva part, Carlos Garriga ha iniciat el seu discurs, mostrant-se crític amb la política industrial europea. ‘Als anys 80, mentre els gurus americans defensaven que no s’havia de fer política industrial, els Estats Units mitjançant l’exèrcit i la NASA, invertia mils de milions de dòlars en investigació pública. Aquí a Europa, a excepció d’algun país com Finlàndia, no s’ha fet aquest esforç’.
Deures del sector industrial
Gener ha exposat algun dels reptes del sector industrial, assenyalant que a Catalunya li calen 12.000 perfils digitals amb competències digitals i tecnològiques, i ha reclamat que els plans acadèmics vagin compassats d’aquesta demanda insatisfeta. D’altra banda, ha lamentat la poca competitivitat del país, a conseqüència de la fiscalitat. ‘Estem en un món en que determinades empreses que serien interessants que s’implantessin al nostre territori, quan veuen aquest aspecte, fa que perdem molts punts’.
Els dos ponents han coincidit en la importància d’aconseguir retenir el talent local, i han mostrat la seva preocupació amb la manca de sol logístic a Catalunya, i la problemàtica de la burocràcia administrativa. Garriga s’ha mostrat crític amb el paper de l’administració pública, i ha assenyalat que aquesta ‘necessita una revolució digital urgentment. S’ha creat una distància entre l’administració púbica i la ciutadania que hem de recuperar’, i ha remarcat la importància d’un increment de la col·laboració publico-privada.
El ponent ha afirmat que actualment, la principal infraestructura que necessiten les empreses per a la transformació digital són les dades, i ‘el problema és que la demanada és cada vegada més gran, perquè tot està connectat’. Garriga ha demanat a l’administració invertir en 5G i en mobilitat, i ha reclamat que els organismes ‘inverteixen amb criteris de retorn’.
L’acte també ha comptat amb la presència de l’Alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, que ha reivindicat el paper de les institucions locals per pal·liar els efectes de la crisi pandèmica, i ha reclamat la necessitat de ‘que els organismes locals, siguin administracions amb recursos i amb més competències’.
El fòrum empresarial, també ha comptat amb la intervenció del Director General Adjunt de Banc Sabadell, Enric Rovira, que ha parlat del nou paradigma derivat de la pandèmia, que ha obligat a avançar molt ràpidament els processos de digitalització i de transició ecològica, dos processos que ‘l’entitat ja té molt interioritzats des de fa molt de temps’.