Aquest nova edició de Tribuna Sant Cugat Empresarial ha reunit al QGAT Restaurant, Events & Hotel de Sant Cugat del Vallès, a més de 200  representats del món empresarial i econòmic de la ciutat i comarca.

Aquest dijous dia 15 de juny, al vespre, s’ha celebrat una nova edició del Tribuna Sant Cugat sota el títol «Gran Barcelona. Reptes i oportunitats per l’empresa». L’esdeveniment ha comptat amb destacats ponents del món empresarial com el Sr. Jaume Guardiola, President del Cercle d’Economia; el Sr. Oriol Alcoba, Director General d’Indústria de la Generalitat de Catalunya; i la Sra. Mercè Conesa, Directora General de Barcelona Global, que han reflexionat sobre l’entorn econòmic i les seves oportunitats per potenciar la marca Barcelona i el seu entorn metropolità. L’esdeveniment l’ha moderat el periodista, Jofre Llombart.

L’obertura de l’acte ha anat a càrrec del President de Sant Cugat Empresarial, el Sr. Jaume Vives, qui ha destacat la importància de la marca Barcelona, un concepte del qual Sant Cugat, com a ciutat, en forma part, amb un potent teixit empresarial i formatiu que la converteix en un pont d’indústria del coneixement i indústria tecnològica.

Jaume Vives Tribuna Gran Barcelona

El President ha destacat la importància d’entendre que “Sant Cugat i el Vallès són una part integral d’aquesta marca que és la Gran Barcelona i, per tant, caldria que ens tinguessin més presents en decisions importants de la zona metropolitana”.

En aquest context de visió àmplia del concepte Barcelona, en Jaume Vives considera que “Sant Cugat té un rol important i actiu a jugar. Perquè innovació i tecnologia ens permet convertir-nos en una part integral i important per la marca Barcelona”.

El concepte Barcelona i el canvi de paradigma global

Després de de la benvinguda del President de Sant Cugat Empresarial, Jaume Vives, el conductor de l’acte, Jofre Llombart, ha donat pas a l’inici del col·loqui que ha posat de manifest la necessitat d’aprofitar el canvi de paradigma que s’està produint.

Mercè Conesa d’entrada veu difícil delimitar què és el concepte Gran Barcelona, “En un món globalitzat és complex posar límits. Cal pensar en un repte a escala més gran”. I destaca que de cara a “competir” amb la resta del món és especialment important el talent “No només cal atraure talent. També cal crear-lo”, de la mateixa manera que és important saber en què volem competir.

Merce Conesa Tribuna

Des de Barcelona Global, detecten 5 grans àrees d’oportunitat per Barcelona en el procés de reindustrialització que estem vivint a Europa després de la pandèmia de la Covid19. Concretament apunten a les àrees de Life Science, Gaming, microtecnologia, digitaltec i mobilitat. “Cal invertir-hi de forma estratègica”.

En aquest procés de canvi i oportunitats, Mercè Conesa veu especialment clau la col·laboració público-privada apuntant a la necessitat de confiança entre ambdues parts. “Anem lents i s’han de fer canvis

Per la seva part, Jaume Guardiola apunta a que més enllà de la Barcelona dels 5 milions és important la comunicació, “Regions que poden estar geogràficament molt llunyanes, ho poden estar menys que d’altres més properes, gràcies a les noves formes de comunicació

Apuntant cap als reptes d’aquesta Gran Barcelona, destaca també el moment de transició i de canvi actual “estem en un trànsit de model i això és una oportunitat, però cal aprofitar-lo i no ens podem despistar”. Partint de l’exemple en biomedicina, on tenim tots els actius necessaris essent un àmbit on destaquem especialment a la nostra regió, considera que “cal ser capaços  que totes les peces estiguin també en d’altres sectors”.

Tribuna Jaume Guardiola

D’aquí la importància de la formació com un dels grans reptes, així com els consensos polítics i una reforma de l’administració que, coincidint amb Mercè Conesa, creu que “cal agilitat per assolir un canvi necessari en el model de finançament i re-equilibri de les infraestructures”.

Oriol Alcoba, davant diferents maneres de definir el concepte Barcelona, per exemple des del punt de vista més estadístic, amb dades, considera que “els actius que tens dins un entorn metropolità depassen del que tindries en un municipi concret”. D’aquí la importància de pensar com a territori des d’un punt de vista més global i ampli.

I afegeix que per poder tenir una societat pròspera necessitem omplir l’actiu que ens permetrà competir globalment, “Estem vivint un canvi de paradigma a nivell global. I amb això estem competint. Busquem talent, incentius públics i actius de coneixement, recerca, etc…”.

En aquest context, Alcoba destaca la importància d’entendre què tenim de diferent: què podem arribar a ser a través del talent i les inversions. I, fent referència a com atraure a grans empreses considera que “cal liderar i treballar per aconseguir que les empreses vulguin venir i convertir-se en empreses al territori”.

Oriol Alcoba Tribuna

Pel que fa als reptes i oportunitats destaca especialment tres: la formació i gestió del talent, les infraestructures en un moment de canvi i les energies i recursos. Tot recolzat per una aposta per la innovació “tenim pendent la innovació social i cal, per tant, innovació emprenedora”.

Acabant ja el col·loqui, els tres ponents coincideixen en el context de complexitat política que estem vivint. I conclouen:

Cal tenir ambició, grans consensos i aprofundir més, perquè en petit no solucionarem els grans problemes”, apunta Mercè Conesa.

Oriol Alcoba afegeix que són necessàries les polítiques actives, que no són pas temes ideològics.

I en Jaume Guardiola, amb un punt de vista menys optimista apunta a la poca confiança que li generen les eleccions del 23J que defineix com “la campanya de la polarització”.

Tribuna Gran Barcelona

Tribuna Gran Barcelona

Al finalitzar el col·loqui, tots els participants van tenir l’oportunitat de compartir un sopar de networking, fomentant les relacions i interaccions entre els assistents. Aquesta nova edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial ha comptat, un cop més, amb el suport destacat del Banc Sabadell com a patrocinador principal, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

Tribuna Gran Barcelona

Tribuna Gran Barcelona

Tribuna Gran Barcelona

GALERIA D’IMATGES