El fòrum empresarial ha reunit al QGAT Restaurant, Events & Hotel de Sant Cugat del Vallès, a 180 representats dels teixit econòmic i empresarial de la ciutat i comarca.
Aquest dijous al vespre s’ha celebrat una nova edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial, sota el títol ‘Geoestratègia i Empresa’. L’esdeveniment ha comptat amb les ponències del Director Adjunt de La Vanguardia, Enric Juliana; de la Redactora d’Internacional de Catalunya Ràdio, Cèlia Cernadas; i del Director del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs), Pol Morillas, El fòrum empresarial ha estat moderat pel periodista, Jofre Llombart.
El President de Sant Cugat Empresarial, Jaume Vives ha obert l’acte assenyalant que ‘fins no fa massa les relacions internacionals i els conflictes entre potències eren temes que potser els seguíem de manera intel·lectual, però que no tenien l’impacte real en les nostres vides. Amb la invasió de Rússia a Ucraïna ens vàrem adonar que temes tan importants en el nostre dia a dia com és l’energia o el menejar podia encarir-se, i multiplicar els seus preus de manera exagerada’. Vives, ha afirmat que des del punt de vista de l’empresa, ‘les conseqüències són profundes i inesperades. Els directors d’empresa i els consells d’administració han de tenir molta cura de l’entorn geoeconòmic i geopolític per prendre decisions que tenen que ser rellevants per al pla estratègic de l’organització.
A continuació, l’Alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, ha afirmat que ‘vivim en un món interconnectat, i som una ciutat que sobretot mira al món. Els nous temps en ple segle XXI ens porten reptes de tota mena i no podem pensar que les respostes que ens han servit fins ara, ens continuaran servint per anar treballant en aquest desenvolupament econòmic en àmbits com el de la mobilitat, de l’habitatge, o el món de l’empresa’.
Principals reptes mundials
La guerra a Ucraïna ha marcat bona part del debat. Enric Juliana ha assenyalat que ‘moltes coses de les que puguin passar al món en els propers mesos depenen molt especialment de l’evolució del conflicte’, i ha afirmat que caldrà estar molt atents de l’evolució de dos pilars fonamentals en la vida de les societats romanes com són l’energia i l’alimentació. Segons Juliana, després de la retirada de Jerson ‘Rússia persegueix deixar sense calefacció, aigua i llum les principals ciutats ucraïneses. Estan cercant l’esgotament’. En relació al subministrament del gas rus, el Director Adjunt de La Vanguardia, ha afirmat que ‘ningú sap com acabarà l’hivern’, i ha destacat que el paper d’Alemanya serà molt important.
Cèlia Cernadas ha afirmat que ‘és impossible acabar aquesta guerra, si les dues parts no tenen la sensació de que han guanya alguna cosa. La retirada russa de Jerson és un punt i apart molt important, ja que era la única ciutat important que havia conquerit l’exercit rus’. Cernadas ha defensat que ‘el món està en una conjuntura complicada, està en un moment de caos i de molta incertesa. Però el que hem d’intentar és que la nostra reacció enlloc de ser de por i de tancament, vagi una mica més enllà i ens impliquem una mica més’.
Pol Morillas ha afirmat que ‘el món està en un moment de transició, i estem anant cap a un món que no sabem com és dibuixa. I les dos vies en les que estem transitant, és per una banda, el reforç de les principals potències, i per l’altra, tenim un món altament interdependent’. En relació a l’incident del míssil en territori polonès ocorregut en les darreres hores, Morillas ha assenyalat que la UE i l’OTAN estan sent molt cautelosos per evitar que ‘el conflicte vagi més enllà de les fronteres d’Ucraïna. Per tant no estem en una tercera Guerra mundial, ni en una Guerra freda, perquè cap país ho vol’.
Posteriorment, el Tribuna Sant Cugat Empresarial ha abordat el paper que està jugant la geoestratègia i les relacions internacionals, en la presa de decisions de les empreses. Morillas ha defensat la necessitat de que les empreses ‘incorporin una dimensió geopolítica, per evitar que un esdeveniment d’aquesta naturalesa canviï tots els escenaris’.
Per la seva part, Cernadas ha assenyalat que la Covid-19 ha fet reconsiderar el concepte de globalització i món interconnectat que sempre donàvem per fet, i la dependència que té el planeta en productes de primera necessitat. ‘L’impacte de la pandèmia i polítiques com les de Covid 0 de la Xina, ha fet que moltes empreses s’hagin replantejat acostar la seva producció a prop d’Europa’.
Finalment Cernadas, també ha fet un prec a incorporar a la presa de decisions la part més perifèrica del planeta. ‘Si 3.000 milions de persones gasten menys energia a l’any del que consumeix una nevera, això no és sostenible de cap manera’.
Al final del col·loqui, tots els assistents han pogut gaudir d’un sopar relacional de networking. Aquesta nova edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial, ha comptat amb el patrocini principal del Banc Sabadell, i la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.