L’Ajuntament de Sant Cugat ha presentat un projecte per desenvolupar un nou districte d’habitatge públic a l’àmbit de Can Sant Joan, amb la construcció de 3.000 habitatges en sòl públic per donar resposta a la demanda habitacional de la ciutat. Davant d’aquesta proposta, la Comissió de Territori de Sant Cugat Empresarial vol expressar la seva valoració i aportacions per garantir un desenvolupament equilibrat i sostenible del territori.
Des de l’associació Sant Cugat Empresarial es valora molt positivament la iniciativa de buscar solucions innovadores i imaginatives per abordar el repte de l’habitatge al municipi. L’accés a habitatge de qualitat i a preus competitius és fonamental per garantir un desenvolupament econòmic sostenible i consolidar Sant Cugat com una ciutat atractiva per al talent, la inversió i el creixement empresarial.
Una visió flexible i realista
És essencial que aquest tipus d’iniciatives es plantegin des d’una perspectiva ambiciosa, flexible i realista, fugint d’enfocaments tradicionals que no han donat resposta als reptes actuals. En aquest sentit, es valora positivament l’exploració de noves fórmules que afrontin la manca de sòl, la densificació sostenible, la regeneració urbana i la col·laboració públic-privada per facilitar la creació d’habitatges sense desnaturalitzar el model de ciutat de Sant Cugat.
Tot i la bona recepció del projecte, Sant Cugat Empresarial espera rebre informació detallada per analitzar-ne a fons la viabilitat i l’impacte social, econòmic i mediambiental. A més, consideren imprescindible estudiar amb deteniment la mobilitat associada a qualsevol nou desenvolupament urbanístic. L’èxit d’una iniciativa d’aquest tipus no depèn només de la quantitat d’habitatges que es puguin construir, sinó també de la seva integració en el model de ciutat, garantint una connectivitat eficient amb els principals nodes econòmics, comercials i de serveis.
Proposta d’un model d’usos mixtos
Sant Cugat Empresarial també aposta pels models d’usos mixtos, com el del districte 22@ de Barcelona, que han demostrat ser fórmules d’èxit per al desenvolupament urbà i econòmic. Aquest model permet combinar habitatge, activitat econòmica i serveis en un mateix entorn, generant un ecosistema dinàmic i sostenible. Per aquest motiu, proposen ampliar l’estudi més enllà de l’àmbit inicial de la proposta i analitzar la possibilitat d’estendre aquest model a tot el sector de Can Sant Joan – Can Graells – Can Marcet, creant una combinació equilibrada d’usos que maximitzi les sinergies entre habitatge, ocupació i qualitat de vida.
Un equilibri entre habitatge i activitat econòmica
En definitiva, Sant Cugat Empresarial defensa la necessitat d’una oferta d’habitatge de qualitat i amb preus competitius per facilitar l’accés als santcugatencs, professionals i famílies que volen establir-se a la ciutat. “Per mantenir la posició de Sant Cugat com a centre d’activitat empresarial i innovadora, és clau garantir que les empreses tinguin les condicions necessàries per captar i retenir talent. Així, qualsevol proposta urbanística ha de tenir en compte una visió global del territori, amb estratègies de mobilitat eficients i un desenvolupament urbà sostenible i integrador”.
Sant Cugat Empresarial es manté a disposició per contribuir al debat i col·laborar en la cerca de solucions que permetin fer de Sant Cugat un model d’equilibri entre habitatge, activitat econòmica i qualitat de vida.