Barcelona Innovation Valley Alliance (BIVA) ja és una realitat. Aquesta iniciativa estratègica, promoguda per l’Ajuntament de Sant Cugat i Sant Cugat Empresarial, s’ha presentat aquest dimarts al Mobile World Congress 2025 en un acte que ha reunit més de 30 actors clau de l’ecosistema d’innovació i emprenedoria.
L’esdeveniment ha comptat amb la presència de Francesc Fajula, CEO de MWC, i Josep Maria Vallès, alcalde de Sant Cugat, que ha destacat el paper de la ciutat com a referent en innovació i captació de talent. Durant la visita al recinte, l’alcalde, acompanyat pel regidor d’Empresa, Innovació i Internacionalització, Albert Salarich, i per la gerent de Sant Cugat Empresarial, Concepció Curet, ha mantingut trobades amb diverses empreses i entitats vinculades a BIVA, com Boehringer Ingelheim, Tech BCN, PRUAB i Biocat, reforçant la relació entre el teixit empresarial de la ciutat i el sector tecnològic global.
BIVA: un projecte estratègic per a la competitivitat i la innovació
Amb més de 3.000 empreses i set parcs empresarials, Sant Cugat s’ha consolidat com un dels principals hubs tecnològics del sud d’Europa. BIVA neix amb l’objectiu de potenciar aquest ecosistema, posant el focus en l’atracció i retenció de talent, la transferència de coneixement i el desenvolupament econòmic. A més, aposta per la millora d’infraestructures i la qualitat de vida per enfortir la competitivitat del territori.
Segons l’alcalde Vallès, “el talent és un eix central del pla estratègic municipal”, basat en línies d’acció com el foment de l’educació, el suport a l’emprenedoria i la captació de talent tecnològic.
Taula rodona: motors d’innovació i talent
L’acte també ha comptat amb una taula rodona moderada per Concepció Curet, gerent de Sant Cugat Empresarial, amb el títol Motors d’innovació i talent. La sessió ha comptat amb la participació de Cristina Estavillo, Head of Print FW de HP; Juan Baselga, Partnership & Institutional Director de Tech Barcelona; i Sara Vallribera, Innovation Lead de GFT, que han compartit la seva visió sobre els reptes i oportunitats de l’ecosistema innovador de Barcelona i Sant Cugat.
Cristina Estavillo ha destacat que “La nostra obsessió és la innovació, i la innovació necessita dos ingredients com a mínim: el talent i les connexions. BIVA ens ajuda a multiplicar la cerca de talent, tecnologia i networking de manera conjunta.”
Per la seva banda, Juan Baselga ha posat en relleu que “Sant Cugat és un dels hubs de referència dins dels més de 160 que hi ha a Barcelona. El nombre de companyies internacionals amb capacitat de decisió i equips d’innovació i tecnologia és difícil de veure a Europa. Amb aquests ingredients, Sant Cugat contribueix a posicionar Barcelona com un hub tecnològic global.”
Finalment, Sara Vallribera ha subratllat que “A BIVA tenim molts reptes al davant, però n’hi ha dos que són prioritaris: accelerar la transferència tecnològica i disposar d’un marc regulador flexible que ens permeti reduir el time to market. Per abordar-los, apostem per enfortir la xarxa de laboratoris tecnològics, consolidar aliances institucionals amb actors clau com Tech Barcelona i continuar atraient talent i inversions per impulsar la innovació.”
Entre els aspectes tractats, s’ha posat especial èmfasi en l’atracció i retenció de talent, la creació de sinergies entre empreses i institucions i la importància d’infraestructures adequades per fomentar la innovació.
L’acte també ha comptat amb la presència de membres de la Junta Directiva de Sant Cugat Empresarial i representants d’empreses associades, que han seguit amb interès la presentació de BIVA i han participat activament en les converses sobre el futur de l’ecosistema innovador de la ciutat.
Amb la presentació de BIVA al MWC25, Sant Cugat reafirma el seu paper com a motor de talent i innovació, consolidant-se com una ciutat referent en emprenedoria i desenvolupament tecnològic.