Captura de pantalla 2016-03-09 a las 21.22.40És un fet que la fe mou muntanyes, però no és només la fe sinó també la voluntat, l’empenta. Allò que mou el món, el que tira els projectes endavant és la determinació de les persones per lluitar per les coses tenint clars els objectius. Això, indispensable en la raó d’ésser de qualsevol empresa i també en qualsevol cosa de la vida, ho és d’una forma evident quan parlem de les associacions com Sant Cugat Empresarial i, en general, aquest tipus d’institucions sorgides de la mateixa iniciativa civil.

Són els anomenats lobbys. I es manifesta de manera tan evident aquest origen sorgit de la voluntat perquè al darrere hi ha, gairebé de manera exclusiva, l’entusiasme d’una sèrie de persones que es dediquen professionalment a altres activitats, però que esgarrapen temps d’on n’hi ha poc o gens per tirar endavant un projecte del qual es pugui beneficiar la ciutat, l’empresariat, tota la societat. Al final, la gestió és semblant a la de qualsevol empresa: créixer, fer-se cada cop més grans i més rellevants. Perquè aquesta rellevància és, quan parlem d’un lobby, la capacitat per influir, i aquesta capacitat és la que pot ajudar a millorar les coses, és la seva veritable raó d’existir.

L’Associació Sant Cugat Empresarial compleix enguany 10 anys d’existència des que es va constituir. Van ser uns anys complicats en què es va començar a caminar amb una estructura mínima però moltes ganes de fer coses i de fer-les bé. Sota la presidència de Frederic Boix, i des de l’any 2015 de Joan Franquesa, han estat temps d’anar fent camí amb pocs recursos, moltes idees i una constant activitat, de vegades poc evident però si molt real, que de mica en mica va anar posant l’Associació en el lloc de referència del teixit empresarial d’aquesta zona tant farcida d’activitat com generadora de riquesa.

Sant Cugat és en aquests moments una ciutat amb un índex d’atur vora només el 4% i una renda que gairebé duplica la mitjana catalana. Una població que no para de créixer i que gaudeix de l’índex de natalitat, des de fa ja molts anys seguits, més alt de Catalunya i de tot l’Estat espanyol. És també una ciutat on les empreses es troben a gust i no paren de triar-la per tenir-hi la seva seu. Amb una ubicació privilegiada que la fa estar pocs minuts abans de Barcelona i a la vegada excel·lentment comunicada amb les principals artèries d’accés a tots els punts del país.

És per això que calia una associació amb pes específic i capacitat d’influència que ajudés, des de dins i en sintonia amb les altres associacions, les administracions públiques i les mateixes empreses, que tot aquest escenari canviant i apassionant tingués les coses més fàcils. La creació del Sant Cugat Empresarial responia i respon a aquesta realitat inqüestionable. Ha estat doncs un camí de 10 anys en el que s’ha actuat sense descans sobre temes tan rellevants per a les empreses d’aquí com ara la mobilitat, les lleis, els impostos, les relacions amb les administracions, les facilitats per a la gestió diària, la transparència, l’acolliment de noves empreses, l’exportació i apertura a mercats de fora, la importació, la formació, el lideratge, les tecnologies que hi són, les que estan a punt d’arribar…

Són molts els exemples de tot allò que Sant Cugat Empresarial ha impulsat i defensat per aconseguir mantenir intactes, no només els objectius que fa 10 anys es va marcar sinó, sobretot, aquella il·lusió i aquella empenta que, lluny d’apaivagar-se en aquest temps, és ara més intensa i sòlida que mai. Per molts anys.

Manel Farré
Director de Formació Comercial de Catalana Occident

Font: Via Empresa