frederic-boix-878Sempre recordaré el savi consell d’un vell, modest i prestigiós pediatra quan vàrem acudir a ell a la vista de que el nostre fill de vuit mesos portava setmanes perdent pes: deixeu l’alimentació actual i torneu a aquella que el feia créixer correctament. Ho varem fer i en poc temps el meu fill es va refer i progressà des de la crisi fins els seus actuals 80 saludables quilos. 

Tornar als valors i principis que varen portar èxit a la nostra activitat pot ser la lliçó principal a extreure de la crisi. No són més que alguns d’aquells que una forta ceguesa ens van fer oblidar -al menys a alguns, molts altres sens dubte en foren víctimes innocents-.

1. Una empresa no és un projecte a curt termini i per tant cal portar-la com si l’haguéssim de deixar als nostres fills. I això és aplicable també a les societats anònimes.

2. Cal una cultura d’empresa, que és la que farà que totes les seves forces vagin en la mateixa direcció, tot i tallant els elements que només miren per a si mateixos.

3. Treballem per als nostres clients, no per a nosaltres i cal anar a buscar-los, a vendre veritats, no mentides.

4. Podar ineficiències.

5. Cuidar els nostres col·laboradors, ells sempre comprendran els esforços i els sacrificis i compartiran les alegries si se’n saben copartíceps.

6. No ens enganyem a nosaltres mateixos. Això vol dir per exemple dir no a actius sobrevalorats, no a responsabilitats comptables infravalorades, no a beneficis comptabilitzats abans d’hora i sí a comptabilitzar pèrdues tan aviat es coneixen.

7. Consciència, estudi i renovació continuats. Només així podem lluitar en un entorn altament competitiu.

8. Invertir en futur. Utilitzem totes les armes que la tecnologia ens ofereix.

9. Cuidar la pròpia imatge, la solidaritat i la responsabilitat ecològica i social. El nostre món ja no és el món de recursos il·limitats.

El desè consell el deixo per als lectors: la seva experiència és també part de la tornada als bàsics. I segur que n’hi ha més…

Segueix llegint l’article