joan-alsinaCada dia m’agrada més. El convidat. El programa de TV3 en què l’Albert Om comparteix un parell de dies amb un personatge interessant. Fa uns dies aquest personatge va ser el Joan Massagué, català il·lustre, des de fa uns anys Director Científic del Centre Memorial Sloan-Kettering Cancer de New York.

Seré i sensat. Amb una gran capacitat de comunicar il·lusió per allò que fa i per tot el que els seus equips van aconseguint en la lluita contra l’enfermetat més mortífera que existeix doncs, segons ell, és un subproducte del fet d’estar vius. Un home que no sembla fixar-se tant en les dificultats com en les oportunitats.

Com compararies els Nord-americans amb els catalans?, li pregunta en un determinat moment l’Albert Om. Entre d’altres coses, contesta el Dr. Massagué, en l’actitud davant els reptes. A Catalunya sempre estem disposats a trobar els problemes per tal de justificar que una determinada cosa “no es pot fer”, “és impossible”. En canvi, continua, als Estats Units “sempre es pot fer tot”, “tot és possible”. Quan es planteja un nou repte, la resposta serà “prova-ho!”, “de ben segur hi haurà dificultats, però, prova-ho!”.

L’empresari és un tipus de persona que ha decidit que no hi ha res que sigui impossible. Que té la capacitat per oferir solucions innovadores, imaginatives, complementàries, sorprenents, que aconseguiran que algú vulgui pagar per elles. I, en general, ho aconsegueix. L’emprenedor, que és aquell que està en el camí de convertir-se en empresari, té exactament la mateixa actitud. On veu un problema no resolt o una solució no eficient, aplica el convenciment que pot fer-se i pot fer-se millor. I s’hi llença. I ho aconsegueix.

Als meus fills els dic sempre que “Impossible és de covards”, doncs intento inculcar-los aquesta actitud tan positiva de focalitzar-se en la recerca de solucions i no en la justificació dels problemes, de ser d’aquells que sempre remen endavant, i que mai no deixen de remar.
Impossible és allò que no es vol fer. En política també.

Joan Alsina, empresari i soci-director d’ACCESO Corporate Partners

Article publicat a Diari Sant Cugat, 30 de gener de 2015