Aquest dijous al vespre, les instal·lacions de la Masia Rosàs han acollit una nova edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial, que sota el títol “Grans esdeveniments esportius: impuls econòmic o només il·lusió?”, ha reunit a 250 representants del teixit econòmic i empresarial de la ciutat i comarca per debatre la transcendència dels grans esdeveniments esportius en l’àmbit econòmic i el desenvolupament del territori.

L’acte ha comptat amb les ponències destacades del President del Consell d’Administració de Fira de Barcelona i President del Consell d’Administració de MAT Holding, Pau Relat; de la Vicepresidenta d’America’s Cup Event Barcelona, Aurora Catà; i del Conseller Delegat de l’Open Banc Sabadell “Torneig Conde de Godó”, Vicepresident Financer del “Real Club de Tennis de Barcelona” i Conseller Delegat de Ficosa International, Xavier Pujol.

L’obertura de l’acte ha anat a càrrec del President de Sant Cugat Empresarial, Eduard Torres, que ha introduït el debat posant en valor l’impacte que tenen aquests grans esdeveniments esportius en el territori, afirmant que aquests necessiten d’un consens que sovint no existeix. ‘En aquests casos és la societat civil la que ha de fer els esforços per aconseguir impulsar aquests grans esdeveniments’. Torres ha destacat que les administracions no sempre donen suport al desenvolupament d’aquests grans actes, malgrat que el retorn no és només per la ciutat organitzadora, sinó també per l’entorn més proper.

Eduard Torres, president de Sant Cugat Empresarial

El president de l’entitat també ha demanat una descentralització per portar més esdeveniments a l’entorn de Sant Cugat.

Tot seguit, el conductor de l’acte, Jofre Llombart, ha donat inici al col·loqui, on s’han explorat diverses perspectives sobre l’impacte dels grans esdeveniments esportius, analitzant tant els beneficis econòmics directes com els efectes a llarg termini en el desenvolupament territorial i social.

Motius per escollir Barcelona

Un dels primers punts del debat han estat els motius que porten un gran esdeveniment a escollir Barcelona per celebrar competicions com el Circuit de Catalunya, la Copa Amèrica de Vela, o l’Open Banc Sabadell “Torneig Conde de Godó”.

Pau Relat ha destacat que Barcelona té totes les avantatges d’una gran ciutat i cap dels inconvenients: un bon transport públic, vols directes, una oferta hotelera amb una relació preu molt competitiva, una oferta gastronòmica i cultural única, i unes infraestructures de primer nivell. Relat ha assenyalat que ‘el Circuit de Barcelona-Catalunya és el millor circuit permanent del món’. També ha posat en valor la col·laboració públic-privada com un element diferenciador amb altres ciutats. “El món del futur és el món de les ciutats, i la celebració d’aquests esdeveniments esportius són elements de competitivitat econòmica per a les grans ciutats. Totes les ciutats que volen organitzar grans esdeveniments volen tenir grans fires, ja que són motiu de progrés econòmic i social”, ha afirmat Relat.

Aurora Catà ha posat èmfasi en el tema de les infraestructures, destacant que una de les coses més importants a l’hora de decidir una ubicació és la no necessitat de crear infraestructures noves, cosa que fa que sigui més sostenible des del punt de vista ambiental. “En el cas de la Copa Amèrica, Barcelona tenia mar però competia amb altres ciutats que també en tenien. La col·laboració públic-privada va ser essencial, amb la Generalitat liderant totes les institucions, incloent-hi el Port de Barcelona, l’Ajuntament i el Govern central”. També ha destacat que Barcelona representa molt bé quatre eixos importants: tecnologia i innovació, sostenibilitat, inclusivitat, i popularitat de l’esport.

Tribuna SCE 2024

Per la seva part, Xavier Pujol ha assenyalat que una de les raons per escollir Barcelona per a grans esdeveniments és la seva tradició i la història, i ha destacat la importància cabdal de la societat civil,  fent menció especial al paper de Carlos Godó en situar la ciutat en el centre del món amb el torneig Conde de Godó, ‘que s’ha convertit en el millor torneig ATP 500 del món’.

Impacte econòmic i social

En aquest punt del debat, els ponents han destacat els intangibles dels grans esdeveniments esportius.  Aurora Catà ha assenyalat que l’impacte econòmic de la Copa Amèrica de Vela és de 1.200 milions d’euros i una creació de 19.000 llocs de treball durant els 68 dies de competició. “L’impacte intangible de l’esdeveniment és molt important, ja que permet exportar i explicar al món el que succeeix a Barcelona en tecnologia i innovació, atraient inversió i empreses al nostre territori”.

Pau Relat ha afirmat que l’impacte que genera el Gran Premi de Fórmula 1 en el territori és de 330 milions d’euros, 2.600 llocs de treball i una recaptació fiscal directa d’uns 50 milions d’euros. “Tot i que l’impacte directe momentani és molt important, des de Fira de Barcelona estem intentant construir un llegat darrere dels grans esdeveniments”.

Pau Relat Tribuna SCE

Pel que fa al Torneig Conde de Godó, Xavier Pujol ha assenyalat que l’impacte és d’uns 60 milions d’euros, però ha subratllar que el torneig és molt més que tennis. “Tenim una responsabilitat amb la societat per ensenyar valors de solidaritat i esforç. Volem ser un referent en l’àmbit esportiu, però també en l’àmbit de la sostenibilitat. Enguany, hem estat el primer club de tenis del circuit de terra batuda que recupera el 100% de les aigües pluvials per regar totes les pistes i tota l’estructura dins del recinte”.

Fons d’inversió en el món de l’esport

A la part final el debat ha girat al voltant de la competència de les ciutats-estat. Pau Relat ha assenyalat ‘que tots els grans premis de F1 paguen un cànon per tenir un gran premi. Els números surten perquè els cànons els paguen ciutats-estat o territoris que veuen en la celebració d’un gran premi una possibilitat de generar un impacte econòmic al voltant. En tots els casos, aquests cànons són diners públics. Barcelona, gràcies a la seva història, pot pagar cànons més raonables’.

Xavier Pujol ha afirmat que organitzar el Godó cada any és un repte. “Som un club de 2.000 socis lluitant amb grans multinacionals o federacions que organitzen aquest tipus de tornejos. La col·laboració públic-privada és un 7% dels ingressos totals. Hem de ser conscients que organitzar aquests tipus de tornejos és una lluita per les grans ciutats, i per la forta ofensiva de països com l’Aràbia Saudita en l’esport i en el món del tennis. No és només una guerra esportiva, sinó una guerra que necessita entendre que per a una ciutat i un país aquests tipus d’esdeveniments són vitals per a la transformació pública i social a través de l’esdeveniment esportiu”.

Finalment, els  tres ponents de l’edició d’enguany han coincidit en la necessitat de reforçar l’autoestima i creure més en el potencial del territori per ser més ambiciosos.

L’acte també ha comptat amb la presència del tinent d’alcaldia d’economia de l’Ajuntament de Sant Cugat, Carles Brugarolas, que ha elogiat el paper de l’associació Sant Cugat Empresarial i l’organització del Tribuna Sant Cugat Empresarial pel progrés general de la ciutat.

Carles Brugarolas Tribuna SCE

Brugarolas ha subratllat que l’impacte de l’associació va més enllà de l’àmbit econòmic i empresarial, contribuint activament a la millora de les condicions de vida per a tots els ciutadans. Aquesta contribució es tradueix en taxes d’atur i d’exclusió social més baixes, destacant el paper cabdal que Sant Cugat Empresarial ha jugat i continuarà jugant en el desenvolupament del municipi.

Al final del col·loqui, tots els assistents han pogut gaudir d’un sopar relacional de networking. Aquesta nova edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial ha comptat amb el patrocini principal del Banc Sabadell i la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

L'impacte dels grans esdeveniments esportius en l'àmbit econòmic i el desenvolupament territorial, marca el debat del Tribuna Sant Cugat Empresarial

Tribuna SCE

Galeria d’imatges