ESADECreapolis ha estat reconeguda amb el premi APTE (Associació de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya) a la millor pràctica innovadora en Parcs Científics i Tecnològics pel projecte de la Rambla de la Innovació, situada al Campus d’ESADE a Sant Cugat. El guardó, que s’ha atorgat en el marc del XVI Congrés Internacional de APTE, té com a objectiu reconèixer les millors i més innovadores pràctiques dutes a terme per les gestores dels parcs. En aquest sentit, s’ha valorat tant l’aspecte innovador de la iniciativa com el seu impacte en les entitats del parc tecnològic i en el seu entorn.

Oriol Alcoba, director general d’ESADECreapolis, va ser l’encarregat de recollir el premi en la cerimònia celebrada al Centre Niemeyer del Parc Científic Tecnològic d’Avilés sota el lema: “La indústria 4-0 més connectada, més sostenible”. Més de 30 parcs científics i tecnològics de tota Espanya i personalitats del panorama de la innovació i la transformació digital van acudir a la trobada. ESADECreapolis ja havia estat entre els finalistes que van optar al guardó l’any passat, i va ser premiat amb l’accèssit pel Programa d’Acceleració EMPENTA.

Un nou ecosistema per a afavorir la innovació i l’emprenedoria

El projecte presentat per ESADECreapolis, La Rambla de la Innovació, és un projecte estratègic que consisteix en l’articulació de cinc nous laboratoris per a contribuir a l’evolució del model acadèmic d’ESADE Business School i dels nivells d’innovació i emprenedoria del seu entorn. Des del punt de vista empresarial, cadascun dels diferents espais incideix en alguna de les etapes de la cadena de valor de desenvolupament d’un projecte d’innovació. Els diferents laboratoris que configuren la Rambla de la Innovació es troben situats al parc, contribuint a generar un ecosistema atractiu per al teixit empresarial més innovador i servint, simultàniament, als seus objectius acadèmics (recerca i formació de primer nivell).

La Rambla de la Innovació proposa un camí que va des de la concepció d’una nova idea (Fusion Point), el disseny i execució d’experiments sobre el comportament d’usuaris dirigit a la recerca i el test de viabilitat d’aquesta idea (Decision Lab), la fabricació de prototips (Fab Lab) i la definició del model de negoci (EGarage), culminant en la creació i la implementació d’una nova aventura empresarial (EWorks). És un ecosistema circular, que no té inici ni fi predeterminat: cada projecte troba el seu suport principal en el laboratori més adequat o es posa en marxa la coordinació entre laboratoris a partir del punt d’entrada ideal per a cada cas.