Aquest dijous al vespre s’ha celebrat a l’Hotel Sant Cugat una nova edició de ‘Converses d’Innovació’, la tertúlia – col·loqui i sopar anual que organitza el lobby Sant Cugat Empresarial, aquesta vegada amb l’assistència de 140 representants del teixit empresarial i productiu de la ciutat i comarca.

La trobada empresarial ha versat sobre Dona i Talent, sota el títol ‘Equips Directius diversos. Imperatiu econòmic’. L’acte ha comptat amb les ponències de la Directora de Comunicació i RRPP d’HP Barcelona, Eva Blanco; de la Regidora d’Innovació i Govern Obert de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i Directora General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Joana Barbany; i de la Directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, Anna Mercadé.  El col·loqui ha estat moderat pel Vicepresident de Sant Cugat Empresarial, Manel Farré.

A l’acte, que ha començat amb els discursos institucionals de la Vicepresidenta de Sant Cugat Empresarial, Concepció Curet; i de la Regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sant Cugat, Silvia Solanellas, s’ha volgut reconèixer el paper de la dona a les organitzacions.

Curet ha donat la benvinguda a tots els assistents a la cinquena edició de Converses, i ha agraït el detall del President de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa, que li ha cedit la paraula, “perquè aquesta és una mostra del que volem potenciar durant aquest acte, que no és un altre, que el talent femení, però sobretot la diversitat i els equips diversos en les organitzacions tant públiques com privades ”. 

La regidora de Promoció Econòmica, Silvia Solanellas, ha destacat en la seva intervenció el fet de que per primera vegada l’Ajuntament ha realitzat un pressupost amb perspectiva de gènere, i que el consistori està ‘liderat per un equip de govern farcit de dones’.

Després d’aquests parlaments ha donat inici la tertúlia, que ha versat sobre el paper de la dona en les posicions de lideratge, accentuant la presència d’aquestes dins de les grans corporacions.

Eva Blanco, ha obert el debat parlant dels inicis de la multinacional HP ara fa 80 anys, i més concretament dels seus fundadors, Hewlett i Packard, que “tenien clar que perquè la companyia tingués èxit, els equips directius havien de ser diversos”, i ha senyalat que “aquesta diversitat va intrínseca a la cultura de l’empresa i en l’estil de lideratge i direcció”. Blanco, també ha afirmat que “les empreses amb un lideratge més divers, són més rentables, mentre que les organitzacions que no ho tenen tan clar, estan perdent una gran oportunitat de negoci”.

Joana Barbany, ha senyalat que el sector tecnològic és un dels àmbits amb més futur en quant a ocupació de treball, però ha lamentat la poca presència de la dona. “Encara queda molt camí per recórrer. S’ha de treballar molt bé la formació d’aquestes nenes des de l’escola, ja que aquest és un sector prioritari”. Barbany també ha fet esment a la paritat de gènere dins del sector públic, i en aquest cas, dins de la Conselleria de Polítiques Digitals. “Quan el Conseller Puigneró es va fer càrrec d’aquesta cartera, es va posar entre cella i cella, que tot i ser un sector molt masculinitzat com el digital, volia la paritat en els llocs de direcció”.

Anna Mercadé, per la seva part, ha posat èmfasi en el talent femení sorgit de les universitats, on el 60% de llicenciades són dones. “Les dones tenen unes habilitats, i unes aptituds per dirigir espectaculars’, tot i que ha lamentat que encara queda molt camí per recórrer, ja que ‘el 70% de les empreses catalanes no tenen cap dona en els càrrecs de direcció. Aquesta dada suposa una pèrdua de talent femení enorme”. Mercadé, aposta per un procés de renovació a les grans corporacions, que inclogui el concepte de 50 a 50 i un relleu generacional.

Al finalitzar la tertúlia col·loqui, tots els assistents han pogut gaudir d’un sopar relacional a la terrassa de l’Hotel Sant Cugat, on els empresaris han pogut establir llaços i crear sinergies, en una sessió de networking.