frederic-boix-878L’any ha tancat amb la corrupció com una de les grans nafres a combatre. Voldria recollir aquí tres àmbits rellevants de corrupció el 2014 per recordar que les actuacions moralment i èticament inacceptables són greument perjudicials per nosaltres; incideixen negativament en la reputació dels empresaris, distorsionen la competència i la realitat empresarial de feina i sacrifici, i empobreixen empreses i ciutadans.

L’evasió fiscal

L’International Consortium of Investigative Journalists ha demostrat que la majoria de grans multinacionals utilitzen planificacions fiscals que sota l’empara de les lleis i de certs estats com el Luxemburg arriben a aconseguir pagar impostos mínims i més a més fora dels països on venen els seus productes.

Si hi tributessin, aquests Estats obtindrien uns ingressos fiscals que reduirien les càrregues fiscals de les persones i dels comptes de resultats de les petites, mitjanes i grans empreses que no volen o no poden jugar a aquest joc legal però immoral. Aquesta confusió hipòcrita entre legalitat i immoralitat és pròpia també dels seus assessors, normalment grans firmes, i dels Estats i institucions cooperadores –la Unió Europea inclosa- que callen i atorguen.

El menyspreu per les persones

A la construcció dels estadis de futbol per Qatar 2022 moriran, segons l’informe de la Confederació Sindical Internacional i The Guardian, uns 4.000 treballadors. Encara que altres estudis situen la xifra en la meitat, tant se val. És un fenomen de corrupció moral equivalent a l’explotació de nens treballadors de conegudes marques esportives. I no oblidem que sous de misèria porten a societats miserables.

L’obscuritat

Aquí entren totes les situacions que malauradament hem viscut a casa. Aeroports inútils, grans obres ferroviàries o circulatòries innecessàries i concessions administratives, manipulades des de l’obscuritat de l’amiguisme o de la comissió, també han estat factors d’empobriment i de distorsió de la competència, entre altres coses. I encara en quedarien més, que deixo al lector. De tota mena, incloses les factures “la vol amb IVA o sense IVA?”.

Font: Via Empresa