frederic-boix-878A la darrera sessió del Consell de Ciutat es va fer un interessant exercici de pensament estratègic per definir la visió i posicionament del Sant Cugat 2025.

Aquests tipus d’exercicis estaven generalitzats a les grans empreses, per bé que a horitzons més curts, és a dir, a 3 o 5 anys; varen quedar estroncats majoritàriament a l’inici d’aquest segle, quan es va imposar la dèria curt-terminista.

Com a tendències a les que Sant Cugat hauria de fer front en el futur es van esmentar aquelles que de fet són pròpies del món occidental: entre d’altres les derivades d’una Era Digital, la intel·ligència artificial, la bioenginyeria i la nanotecnologia, la gestió de recursos naturals, la evolució demogràfica i l’accés universal i ràpid al coneixement i al consum. I altres, no tècniques, com la desigualtat o la exclusió social. Sant Cugat haurà d’adaptar-se, explotar-ne els beneficis i corregir els aspectes o conseqüències negatives si vol seguir sent una ciutat capdavantera.

És aquesta una obligació només dels polítics i en definitiva dels ciutadans? Per a mi, no: el món empresarial també n’està obligat. Obligat a treballar per tenir empreses sostenibles i respectuoses amb els treballadors i el medi ambient, a atreure aquelles que estan al davant de la tecnologia i innovació (cas paradigmàtic a casa nostra: ser centre mundial de la impressió en 3D), a facilitar el creixement de les empreses i el foment de la interacció fecunda entre joves i sèniors, entre empreses i coneixement. Per fer-ho cal que les empreses també gaudeixin de moltes coses com ara –i parlo ja de Sant Cugat, amb grans parcs empresarials al voltant del centre- millorar fortament els mitjans de transport sostenible, establir beneficis fiscals per a emprenedors i empreses amb característiques de futur, mantenir una xarxa potent de relacions interempresarials i no defallir en la ben guanyada imatge de ciutat transparent, moderna i de qualitat. I orientada a afavorir l’esperit i la pràctica empresarial.

Frederic Boix
President, Sant Cugat Empresarial

Article publicat al Diari de Sant Cugat del 6 de febrer de 2015